Hlavní obsah

Ve dvou letech běžela Neumannová za zlatou mámou, teď už na mistrovství republiky

S lehkou nadsázkou se dá říct, že už její první běžecké vystoupení viděl takřka celý svět. Jako dvouleté dítko v růžové bundě doběhla malá Lucinka v Turíně v roce 2006 do náručí své mámy Kateřiny Neumannové, která právě završila svoji medailovou sbírku vysněným olympijským zlatem v běhu na lyžích.

Foto: Profimedia.cz

Lucie Neumannová s maminkou Kateřinou při představení výživových doplňků Jaromíra Jágra.

Článek

Nyní je „malé Lucince“ osmnáct let a v Hodoníně si odbyla premiéru na atletickém mistrovství republiky dospělých. „Bylo to přísný, holky jsou proti juniorkám rychlé a je to velký skok,“ uznala, když ve svém rozběhu osmistovky doběhla poslední.

Neumannová se ale atletice naplno věnuje teprve rok a půl a její letošní vrchol byl před týdnem na juniorském šampionátu. Tam si posunula osobní rekord během víkendu o čtyři sekundy na 2:14,47. „Já vůbec nepočítala s tím, že bych se na dospělý šampionát dostala, to bylo překvápko,“ přiznala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lucka Neumannová (@lucie.neumannova)

Sport má v genech, ale běhu na lyžích, v němž zářila její maminka, se dlouho vyhýbala. „V něm jsem snad nikdy nezávodila. A jestli jo, tak se slzami v očích,“ líčí. „Všichni na mě koukali jako na dceru Kateřiny Neumannové, tlak by byl obrovský,“ nechtěla být neustále srovnávána s nejlepší lyžařkou české historie.

„Ale měla jsem nedávno únavovou zlomeninu, kondici mohla trénovat jen na běžkách a našla jsem si k nim cestu. Když je hezké počasí, zastavíte se na jídlo… Ale vrcholově bych to dělat nechtěla, pořád v zimě… To je příjemnější být v dresu, na soustředění v teple na Kanárech,“ usmívá se.

Dlouho se prosazovala v tenisu, ale pak se rozhodla pro atletickou cestu. I s vědomím, že začátky budou náročné. „Hodně lidí si myslelo, že budu mít vytrvalost po mámě a z tenisu, ale tam jsem hlavně hrála, také mi ve třísetových zápasech docházelo,“ vzpomíná.

Hned na prvním tréninku poznala, že ji čeká větší dřina. „Trenér mi řekl, ať běžím třístovky v časech, co teď běhám zadarmo. A já tam umírala,“ vybavuje si s úsměvem.

Odhodlání jí ale nechybělo, na osmistovku je ho ostatně třeba spousta. „Byla to jasná volba. Mezi vytrvalci jsem rychlejší, ale nemám naběhané kilometry, a na krátké sprinty jsem pomalá," vysvětluje Neumannová, která trénuje na pražské Dukle pod vedením kouče Michala Nováka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lucka Neumannová (@lucie.neumannova)

Její největší fanoušek? Maminka. Když může, závod nevynechá. „Má hodně práce, nemůže jezdit všude. Ale je obrovskou podporou. Na mistrovství republiky juniorů v Ostravě přijela na den, ale když jsem postoupila do finále, vyřešili jsme hlídání psa doma a zůstala,“ cení si.

I k domácí špičce ještě Neumannové chybí kus cesty, ale jen pro zábavu atletiku nedělá. „Když něčemu věnuju všechen čas, mám velké cíle. Budu trénovat tak, abych byla co nejlepší to půjde, a uvidíme, na co to bude stačit,“ plánuje.

Reklama