Hlavní obsah

Věcné ceny pobouřily veřejnost. Závodnice vyhrály kuchyňské spotřebiče a přípravky na hubnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemilé překvapení čekalo za cílovou páskou na nejlepší běžkyně ženského závodu The Carrera de la Mujer ve Španělsku. Organizátoři akce, které se zúčastnilo asi 30 000 závodnic, předávali v cíli věcné ceny a jejich výběr se ne zrovna povedl. Vítězkyně byly odměněny například kuchyňskými spotřebiči a dietními potravinami. Po nařčení ze sexismu se pořadatelé akce veřejně omluvili.

Foto: @UNSPBF, Twitter

Ilustrační foto.

Článek

Akce se konala na španělský Den matek. Běželo se na podporu obětí domácího násilí a pacientů, kteří přežili rakovinu. O podniku se ale nakonec mluvilo v nelichotivém světle.

Závod malebnými ulicemi Madridu na sedm kilometrů vyhrála Srbka Ivana Zagoračová před svým dvojčetem Sladjanou. Kuchyňské spotřebiče a přípravky na hubnutí, které vítězky v cíli obdržely, vyvolaly u části španělské společnosti veřejné pobouření.

„Pokud vyhrajete, stanete se ženou v domácnosti. A pokud ne, tak alespoň zhubnete," reagovala na Faux pas pořadatelů španělská státní tajemnice pro rovnost a boj proti násilí na základě pohlaví Angela Rodriguezová Pamová.

Organizátoři záhy přišli s vysvětlením. Ceny podle nich sexistické nebyly. „Chápeme, že to mohlo vyvolat kontroverzi a omlouváme se, pokud se některá z žen cítila dotčena," stojí v jejich prohlášení.

„Nízkotučné výrobky podle nás nemají sexistický charakter a jsou ideální pro každého sportovce, který chce zlepšit své stravovací návyky. V každém případě přijímáme kritiku, opakujeme svou omluvu a slibujeme, že přijmeme opatření nezbytná k tomu, abychom se této kontroverzi v budoucnu vyhnuli," vzkázali pořadatelé.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Carrera de la Mujer (@carreramujer)

Reklama

Související témata: