Hlavní obsah

Vicemistr světa Katir zmeškal dopingové testy a nesmí závodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicemistr světa v běhu na 5000 metrů Mohamed Katir má pozastavenou činnost, protože zmeškal tři dopingové kontroly v rozmezí dvanácti měsíců. Oznámila to Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) a samotný Katir o tom informoval španělská média. Hrozí mu až dvouletý distanc, takže by mohl přijít o letní olympijské hry v Paříži.

Foto: Profimedia.cz

Mohamed Katir je vicemistrem světa v běhu na 5000 metrů.

Článek

Katir, jenž na loňském MS v Budapešti na pětce těsně prohrál s hvězdným Norem Jakobem Ingebrigtsenem, se bude bránit. „Jsem toho názoru, že při těch třech porušeních pravidel o hlášení místa pobytu nedošlo k žádnému pochybení, v některých zmiňovaných případech jsem rozhodně byl ve správné době v místě, které jsem udal,“ uvedl pětadvacetiletý Španěl. „Během posledních let a měsíců jsem podstoupil spoustu mimosoutěžních dopingových kontrol s odběry vzorků moči i krve bez sebemenšího problému na mé straně,“ doplnil.

Španělská federace mu na základě rozhodnutí AIU pozastavila licenci. Pokud se Katir neobhájí, hrozí, že Španělé přijdou o medailovou naději pro hry v Paříži. Marocký rodák Katir pro zemi z Pyrenejského poloostrova získal také světový bronz na patnáctistovce na šampionátu v roce 2022 v Eugene.

Reklama

Související témata: