Hlavní obsah

Vzpomínky ožily. Americká univerzita? Šel bych do toho znova, má jasno Bárta

Když spolu s dalšími českými atlety přiletěl do USA na závěrečný kemp, diskaři Marku Bártovi proběhlo hlavou: „Vždyť já si ani nepřijdu jako na mistrovství světa, připomíná mi to kampus, jaký jsme měli na univerzitě.“ I když je na vrcholné akci mezi dospělými nováčkem, se Spojenými státy má bývalý student univerzity Virginia Tech jasně nejvíc zkušeností.

Foto: ČAS - Martin Edlman

Diskař Marek Bárta při mistrovství republiky v Hodoníně.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Do roku 2018 tu kombinoval diskařskou přípravu se studiem informačních technologií. I když jeho největší sportovní progres přišel až po návratu do Česka, zvolené cesty nelituje. „S tím, čím jsem si tam prošel, a s vědomím i těch špatných věcí, bych do toho šel znovu,“ má jasno.

Za šancí spojit sport a studium vyráží každý rok několik mladých českých atletů. Bárta je ale jediným, kdo to dotáhl až na aktuální světový šampionát, když zranění zastavila čtvrtkařku Barboru Malíkovou a oštěpařku Irenu Gillarovou, které zvolily stejnou univerzitu jako Bárta.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Marek Barta (@marekbarta64)

„Během těch čtyř let studia se z vás snaží dostat co nejlepší výsledky, což je někdy náročné na zdraví. Ale jsem přesvědčený, že mi škola pomohla v osobním rozvoji a v tom, čemu se budu věnovat po atletické kariéře,“ věří havířovský rodák.

I během svého atletického života se snaží po večerech programovat, aby z oboru nevypadl. „Mě to baví, nemusím se do toho nutit, navíc jde programovat během odpočinku po tréninku,“ líčí. V Eugene ale počítač odkládá, jasnou prioritu má disk. Však si svou velkou premiéru vyčekal… „Objezdil jsem všechny akce mezi juniory, pak do 23 let. Ale potom se jedno zranění lepilo na druhé a až teď to vyšlo. Jsem moc rád, že zrovna tady,“ přiznává.

Naposledy mu problém s ramenem zamezil v nadějně rozjetém boji o olympijské Tokio. „To mě pořád hrozně mrzí a cítím hořkost. Ale nadšení pro atletiku mě neopustilo a dokázal jsem si, že se pořád můžu posouvat,“ cení si svěřenec kouče Josefa Šilhavého.

V době, kdy mužský disk zažívá velké vzepětí, ho v Eugene nečeká lehká úloha. „Trochu pech, je teď na nejvyšší úrovni, co pamatuju. Ale věřím, že tu nejsem do počtu a chci do finále. Ideálně absolvovat všech devět pokusů,“ troufá si na boj o elitní osmičku.

Reklama