Hlavní obsah

Basketbalista Balvín by rád pokračoval v Japonsku, jasno chce mít do půlky léta

Basketbalový reprezentant Ondřej Balvín by rád hrál i v další sezoně v Japonsku, budoucnost ale ještě vyřešenou nemá. Devětadvacetiletému pivotovi skončila smlouva s týmem Gunma Crane Thunders a další jednání zůstávají otevřená. Odchovanec USK Praha, který by neměl chybět na zářijovém mistrovství Evropy, chce mít jasno do půlky léta.

Foto: Sport.cz

Český basketbalista Ondřej Balvín.

Článek

"Když to půjde, mým cílem by bylo se do Japonska vrátit. Nějaká jednání probíhají, ale nechávám tomu volný prostor. Zatím je brzy," řekl Balvín ČTK během kempu Coach Clinic, který dnes v Praze pořádal. "Doufám, že budu mít jasno do půlky léta, ať mám klid. Když ale přijde něco zajímavého, ničemu se bránit nebudu. Uvidíme," doplnil reprezentační pivot.

Přestože si bývalý hráč Sevilly, Bayernu Mnichov, Gran Canarie nebo Bilbaa v úvodu angažmá v Japonsku těžko zvykal, postupně se mu začalo v zemi vycházejícího slunce líbit. "Udělal bych to znovu. Je to zajímavá zkušenost," řekl Balvín.

"O Japonsku se nemluví v rámci basketu dobře, ale překvapilo mě, že je jejich liga o dost kvalitnější, než jsem čekal. Je zde spousta cizinců, kteří hráli Euroligu nebo Eurocup za dost dobré týmy. A nejsou tam v důchodu na dohrání kariéry. Jsou lehce po třicítce a v produktivním věku," popsal devětadvacetiletý hráč.

S aklimatizací mu v Japonsku pomohl také reprezentační spoluhráč Patrik Auda, který působí v Jokohamě. Ten bude v týmu B-Corsairs hrát také v další sezoně. "Paťa mi ze začátku hodně pomohl. Je pravda, že jsem měl v úvodu velké problémy s adaptací a byl to velký kulturní šok. Díky tomu, že jsem ho ale měl prakticky dvě a půl hodiny od sebe, bylo to nakonec dobré," řekl Balvín, jemuž nejvíce chyběl pes Charlie.

První sezonu v Japonsku hodnotil jako plnou výkyvů. Vedle aklimatizace také laboroval se zraněným palcem na noze a v průběhu ročníku byl jeho tým několikrát v karanténě kvůli koronaviru. "Ke konci sezony jsem se už chytil a zvykl si na tamější styl. S tím jsem měl totiž v úvodu problémy. Jsem zvyklý hrát týmový basket a tady mi najednou dávali míč, abych si bral patnáct dvacet střel na zápas. To pro mě byl celkem šok, ale také nová výzva," uvedl Balvín.

Ještě před reprezentační přípravou na kvalifikační okno o postup na mistrovství světa 2023 uspořádal Balvín na pražské Folimance tradiční vzdělávací kemp pro trenéry. Na akci nazvané Coach Clinic přednášeli trenér Bilbaa Álex Mumbrú, kondiční expert Roberto Molina nebo opavský kouč Petr Czudek.

"Je to zadostiučinění, že vím, že čeští trenéři mají zájem se vzdělávat. Álex je trenér, který mi nejvíc pomohl se hrou v low postu a ukazuje, že hráčům rozumí. Roberto je můj osobní kondiční trenér přes léto, jehož si velmi vážím. Čouda zase z pozice bývalého rozehrávače přesně ví, jak se spolupracuje s pivoty," dodal 217 centimetrů vysoký basketbalista.

Reklama

Související témata: