Hlavní obsah

Basketbalista Hanzlík chce na draftu uspět, NBA pro něj byla vždy snem

Za velkou zkušenost označil basketbalista Ondřej Hanzlík možnost bojovat na draftu o místo v NBA. Jednadvacetiletý rozehrávač španělské Girony figuruje mezi 242 přihlášenými hráči a pokusí se stát šestým českým zástupcem ve slavné soutěži. V nahrávce pro ČTK zaslané zastupující agenturou PPG Sport řekl, že udělá maximum, aby si splnil svůj sen.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český basketbalista Ondřej Hanzlík (na snímku z 20. února 2023) ze španělské Girony se přihlásil do letošního draftu NBA, který se uskuteční 22. června.

Článek

„Určitě mám velkou radost. NBA byla už odmala mým snem a nemyslel jsem si, že bych se k ní vůbec někdy přiblížil. Teď jsem v draftu mezi nejlepšími mladými hráči světa a jsem připraven do toho dát všechno,“ řekl Hanzlík.

Ve Španělsku působí od 14 let v mládežnických kategoriích. V této sezoně hostuje z Baskonie v Gironě, které patří 14. místo v nejvyšší ACB Lize. Zahrál si už i v národním týmu a v kvalifikaci o mistrovství světa byl proti Černé Hoře se 17 body nejlepším střelcem.

Jediným českým zástupcem v NBA je v současné době Vít Krejčí, jež hájí dres Atlanty Hawks. V minulosti hráli zámořskou soutěž Tomáš Satoranský, Jan Veselý, Jiří Welsch a Jiří Zídek.

„Myslím, že to pro mě bude další velká zkušenost, jako byla třeba nominace a první zápasy za mužskou reprezentaci v téhle sezoně. Je to úplně jiný basketbal než v Evropě, na který jsem zvyklý. To mě ale neodrazuje. Chci to zkusit a dát do toho vše,“ uvedl Hanzlík.

Přihláška na draft udělala radost i Luboši Bartoňovi, který Hanzlíka vede jako asistent hlavního trenéra v Gironě.

„Jsem rád, že se Ondra dostal do pozice, kdy se může dostat na listinu hráčů pro draft. Nebyl to pro něj jednoduchý rok. Musel si zvyknout na spoustu věcí. Jeho progres byl ale znatelný,“ řekl Bartoň. „Kdybych měl vypíchnout věci, ve kterých se zlepšil, tak je to rozhodně obrana, přístup k práci a celková profesionalita a vnímání. Je rozdíl hrát třetí či druhou ligu, nebo být v ACB po boku některých profesionálů, jako je Marc Gasol,“ doplnil Bartoň.

Po sezoně ve Španělsku čekají Hanzlíka kempy s týmy NBA. „Je to pro mě úplně něco nového. V Americe jsem nikdy nebyl a jsem zvědavý, jak to tam všechno funguje,“ dodal Hanzlík.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.