Hlavní obsah

Basketbalista Jelínek byl i přes 31 bodů zklamaný z porážky v Bosně

Sarajevo

Přestože v úvodu kvalifikace o postup na mistrovství světa 2023 nastřílel český basketbalista David Jelínek 31 bodů, netajil po utkání na hřišti Bosny a Hercegoviny zklamání z konečné prohry 90:97. Svěřenci Ronena Ginzburga doplatili podle něj na výpadek ve třetí čtvrtině, v níž přišli o dvanáctibodový náskok a prohráli ji poměrem 11:31. Jednatřicetiletý hráč přesto věří, že i přes absence řady hvězd ukázal národní tým do dalších zápasů sílu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg na tréninku.

Článek

"Za těch 31 bodů jsem rád. Těší mě, že jsem mohl tým táhnout a pomoci klukům. Nakonec tomu ale chyběla třešnička v podobě vítězství, takže i přes ten dobrý výkon panuje nyní trochu smutek. Měli jsme na to, abychom tu i s touto sestavou, která by nebyla za normální situace adekvátní, vyhráli. Je to škoda," řekl po utkání novinářům Jelínek.

Češi měli zápas dobře rozehraný a díky 11 trojkám vedli po první půli 56:44. Domácí však ve druhé části i za pomoci bouřlivého publika duel za pět minut vyrovnali a následně otočili.

"Prohráli jsme si to určitě třetí čtvrtinou. V průběhu zápasu tam bylo víc věcí. Hořeli jsme na jejich útočných doskocích a měli ve třetí čtvrtině hodně ztrát, protože nás začali tvrdou obranou presovat," poukázal Jelínek na 19 českých ztrát oproti devíti bosenským.

Po třetí části už domácí vedli 75:67, a přestože Jelínek v závěrečné desetiminutovce nastřílel 12 bodů, domácí v závěru drama nepřipustili.

"Dostali se tou šňůrou do zápasu, jejich publikum ožilo a začali věřit tomu, že to mohou dotáhnout do konce. Je fakt, že jsme ještě bojovali a byli v jeden moment o dva body zpět, ale oni si už věřili, že to můžou zvládnout a s publikem toho i dosáhli," konstatoval Jelínek.

Národní tým prohrál na doskocích 33:29, přičemž se projevila i absence pivotů Jana Veselého, Ondřeje Balvína nebo Patrika Audy. Patnáct bosenských doskoků bylo navíc útočných.

"Neměli jsme tak dlouhý roster jako oni a na konci asi měli síly, které my už ne. Přesto jsem věřil celou dobu, že to můžeme zvládnout. Bojovali jsme, ale na konci tam přeci jen byly nějaké chyby a pod košem nás celkem školili," uznal Jelínek.

Navzdory prohře však podle něj ukázal obměněný reprezentační tým sílu. "Stoprocentně. I přes ty absence jsme měli šanci vyhrát. V první půli jsme hráli dobře, ve třetí čtvrtině bohužel se to trochu projevilo, ale nakonec jsme bojovali až do konce," doplnil basketbalista Andorry.

V dalším utkání čeká český tým v pondělí doma Litva, která porazila Bulharsko. Do další fáze ze skupiny F postupují tři týmy, přičemž si s sebou berou všechny dosažené výsledky.

"Přestože to nebude moci být s publikem jako tady, věřím, že nás i v tom menším počtu poženou lidé dopředu. Litva bude asi silnější soupeř, ale hrajeme doma. Musíme se poučit z chyb, co nejlépe se v krátké době připravit a zase zkusit překvapit," dodal Jelínek.

Reklama