Hlavní obsah

Basketbalisté Brna porazili Ústí nad Labem a jsou poprvé ve finále poháru

Basketbalisté celku Basket Brno vyhráli v semifinále Českého poháru v Praze na Královce nad Ústím nad Labem 102:71 a poprvé postoupili do finále. Ligový lídr bude o premiérový triumf bojovat v neděli s vítězem utkání mezi Kolínem a Děčínem. Ústí nad Labem bude hrát o třetí místo.

Foto: Profimedia.cz

Basketbalisté Brna si poradili s Ústím nad Labem (archivní foto)

Článek

Basket Brno od založení klubu v roce 2012 postoupil do pohárového Final Four podruhé, ale loni v Lounech prohrál v semifinále s pozdějším vítězem Opavou a v duelu o třetí místo nestačil na Pardubice. V lize pak získal první medaili - bronzovou.

Nad Ústím vyhráli Brňané potřetí ze čtyř vzájemných zápasů v sezoně. Soupeře ani jednou nepustili do vedení a po patnáctibodové šňůře na přelomu první a druhé čtvrtiny vedli 34:17. "Bylo to o našem nasazení v začátku. Nechali jsme se rozhodit. Nemohli jsme najít své tempo. Frustrace z útoku se projevila v obraně," řekl ústecký pivot Dominik Heinzl.

Brzy po poločasové přestávce už měli Brňané náskok 28 bodů a zápas kontrolovali až do konce. Lídry vítězů byli s 15 body reprezentant Richard Bálint a Randy Culpepper, nejlepším střelcem utkání byl se 17 body ústecký Spencer Svejcar.

"Rozhodně to na hřišti nebylo tak jednoznačné, jak říká výsledek. Nečekali jsme, že Ústí porazíme o 30 bodů. Poslední zápasy hrají ve formě, i když jsme u nich vyhráli," uvedl brněnský rozehrávač Viktor Půlpán.

"Šli jsme do toho s tím, že to nebude jednoduchý zápas. Jsem rád, jak jsme k tomu všichni přistoupili. Myslím, že celý tým podal skvělý výkon a je to vidět na výsledku. My si pro to zlato jdeme," prohlásil český reprezentant.

"My začátky druhých poločasů nemáme v posledních zápasech pod kontrolou. Stává se nám skoro v každém druhém zápase, že to promrháme. Pak je z toho dnešní prohra ve třetí čtvrtině o 13 bodů. V tom nám ujede celý zápas," konstatoval kolínský pivot Jakub Petráš.

"Na začátku druhého poločasu jsme dodrželi přesně to, co jsme chtěli. V prvním poločase jsme hořeli na obranném doskoku. Oni měli hrozně moc druhých šancí. Hodně nás tam trápil Petráš. Jednoduchými koši se drželi v zápase. My jsme si dobře pohlídali jejich střelce," podotkl děčínský Tomáš Pomikálek.

Finálový turnaj Českého poháru basketbalistů v Praze - semifinále:
Ústí nad Labem - Brno 71:102 (17:27, 34:56, 58:77)
Nejvíce bodů: Svejcar 17, Martin 15, Pecka 12 - Bálint, Culpepper oba 15, Půlpán 12.
18:00 Kolín - Děčín.

Reklama

Související témata: