Hlavní obsah

Basketbalistky brněnských Žabin obhájily triumf v Českém poháru

Aktualizováno

Basketbalistky brněnských Žabin porazily ve finále Českého poháru Chomutov 88:66 a obhájily loňský triumf. Svěřenkyně trenéra Viktora Pruši získaly cennou trofej podevatenácté historii. Nejlepší střelkyní staronových šampionek byla s 21 body Petra Záplatová. Její spoluhráčka Natálie Stoupalová zaznamenala se 13 body a 12 doskoky double double a získala ocenění pro nejužitečnější hráčku Final Four. Domácím Levharticím nestačilo ani 22 bodů kapitánky Michaely Krejzové. Bronz získala Slovanka, která zdolala Ostravu 93:85.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Basketbalistky brněnských Žabin obhájily triumf v Českém poháru

Článek

"Nechci to tak úplně říkat, ale zisk poháru pro nás byl určitou splněnou povinností. Týmy, které se tu daly čekat, tu nebyly, a z těch účastníků jsme byly papírovými favority. Máme ale radost," řekla v tiskové zprávě Stoupalová. "Tušily jsme, že s Chomutovem to nebude vyloženě lehké. Hrál doma a fanoušci ho hnali. Je dobře, že jsme to zvládly a vyhrály tak vysokým rozdílem," dodala.

Žabiny potvrdily při absenci ligového hegemona USK Praha roli favoritek a triumfovaly v poháru potřetí za poslední čtyři sezony. Druhý celek ligové soutěže zdolal Chomutov podeváté za sebou a potřetí v této sezoně. "Jednoznačně jsme si zasloužily dnes vyhrát. Jsem ráda, že jsme to dokázaly s tak vysokým rozdílem a potvrdily roli favorita turnaje," citoval web brněnského klubu Záplatovou.

Levhartice se do finále poháru probojovaly poprvé v historii a chtěly po semifinálovém úspěchu nad Slovankou využít opět výhodu domácího prostředí. Žabiny ale od úvodu možnost překvapení nepřipouštěly a po první čtvrtině vedly jasně 26:8. Osmi body se na náskoku podílely Záplatová a Bria Holmesová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hráčky Brna se radují ze zisku poháru.

"Trenér nás před zápasem upozorňoval, že nikdy není dobré úplně ze začátku vést o hodně, což se potvrdilo. Zahrály jsme velmi dobrou první čtvrtinu a splnily všechno, co jsme chtěly. Byly jsme agresivní v obraně a trestaly chyby. Takové tempo samozřejmě nemůžeme držet celý zápas, ale jinak jsme ho celou dobu kontrolovaly," uvedla Záplatová.

V dalším průběhu úřadující ligové vicemistryně náskok navyšovaly a ve čtvrté čtvrtině vedly rozdílem až 30 bodů (76:46). Chomutov v závěru skóre korigoval, Žabiny ale po závěrečném klaksonu slavily jasné vítězství. "Máme před sebou dlouhou cestu, tak uvidíme, jak to zvládneme. Jestli se to už rozjede v autobuse, nebo se to oslaví až v Brně. Určitě nepůjdeme spát hned po návratu," doplnila Stoupalová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva Barbora Jorová z Chomutova, Johana Staňková z Chomutova a Lucie Ceralová z Chomutova ser radují z druhého místa.

Duel o třetí místo vyhrála Slovanka a získala první pohárovou medaili. Osmý celek ligové soutěže sice prohrál první čtvrtinu s Ostravou 14:25, do poločasu se ale vrátil na dostřel a v dramatické koncovce strhl výhru na svoji stranu. Ostravě nepomohlo ani 34 bodů Adély Smutné.

"Teď se cítíme super. Po začátku utkání bych našemu vítězství úplně nevěřil, ale od Nového roku se tým semknul. Začali jsme fungovat trošku jinak a hráčky si za vítězstvím dnes šly," uvedl asistent Slovanky Petr Stavěl. "Dnes to bylo o morálce a my jsme v tom vydrželi celý zápas. Ostrava pak doplatila na fauly, což nám trochu pomohlo. Bylo to o tom, kdo bude mít víc sil až do konce, a to jsme byli my," dodal.

Finálový turnaj Českého poháru basketbalistek v Chomutově:
Finále:
Žabiny Brno - Chomutov 88:66 (26:8, 48:29, 70:43)
Nejvíce bodů: Záplatová 21, Kneževičová 16, Stoupalová 13 - Krejzová 22, Wynnová-Pollardová 10, Fučíková 7.
O 3. místo:
Slovanka - SBŠ Ostrava 93:85 (14:25, 41:44, 64:64)
Nejvíce bodů: Ondroušková 19, Colemanová a Domuzinová po 18 - Smutná 34, Wilkinsonová 13, Rašková 11.

Reklama