Hlavní obsah

Basketbalistky čeká na ME Francie, Rusko a Chorvatsko

Aktualizováno

České basketbalistky se na červnovém mistrovství Evropy utkají v základní skupině D ve Štrasburku s domácí Francií, Ruskem a Chorvatskem. Rozhodl o tom dnešní los ve Valencii, kde turnaj vyvrcholí. V případě úspěchu se tam svěřenkyně trenéra Štefana Svitka budou stěhovat na semifinále či zápasy o konečné umístění.

Foto: Foto FIBA

České basketbalistky už znají soupeřky pro ME.

Článek

Český tým byl před losem v Národním muzeu ve španělském městě nasazen do třetího koše spolu s Běloruskem, Černou Horou a Tureckem, na které tak nemohl v základní skupině narazit. Vytažen byl až jako poslední a přiřadil se do skupiny k domácím finalistkám posledních čtyř kontinentálních šampionátů a Rusku, poté tuto trojici doplnilo Chorvatsko.

Do turnaje vstoupí české reprezentantky při své čtrnácté účasti na ME za sebou ve čtvrtek 17. června s Ruskem, o den později budou hrát s Francií a po jednodenní pauze je čeká Chorvatsko. Přímo do čtvrtfinále postoupí vítěz skupiny, do osmifinále celky ze druhých a třetích míst, pro posledního turnaj skončí.

"Jsme v hodně těžké situaci, protože jsme narazily na velmi silné družstvo na domácí půdě. Francie pro nás bude hodně složitá. Rusko je také velmi silné a už dlouhou dobu dominuje ženskému basketbalu," řekla pivotka španělské Girony Julia Reisingerová.

"Chorvatky hrají v poslední době velmi dobře, a hlavně úplně jinak než ostatní týmy. V posledních kvalifikacích jsme ale ukázaly, že umíme hrát hezký basket a porazit i silnější týmy, takže se popereme o postup," doplnila Reisingerová.

Skupinu C také ve Štrasburku, z které mohou vzejít čeští soupeři pro případně osmifinále či čtvrtfinále, tvoří Belgie, Slovinsko, Turecko a Bosna a Hercegovina. Ve Valencii jsou v "áčku" domácí obhájkyně titulu Španělky se Švédskem, Běloruskem a Slovensko, v "béčku" figurují Černá Hora, Itálie, Srbsko, Řecko.

Březinová: Naše skupině je nejtěžší

"Naše skupina D je za mě nejtěžší ze všech skupin. Volaly jsme si s Terkou Vyoralovou a obě jsme si přály jet do Valencie třeba do skupiny ke Slovenkám, ale bohužel se to tak nestalo," prohlásila Renáta Březinová z KP Brno.

"Čekala jsem alespoň jednoho ze soupeřů slabšího, ale nakonec máme ze čtvrtého koše nejsilnější Chorvatky, které v kvalifikaci vyhrály svoji skupinu. Rusky mají spoustu zkušených hráček, které hrají dlouhodobě Euroligu, ať už v Jekatěrinburgu, v Orenburgu nebo v Kursku. Nemáme co ztratit, zabojujeme," dodala Březinová.

S Francií si Češky zopakují souboj z minulého ME 2019, kde na úvod v Rize prohrály 61:74. Na turnaji skončily na předposledním 15. místě. Francouzky dokráčely počtvrté v řadě do finále, kde v Bělehradě nestačily na Španělsko a nenavázaly na triumfy z let 2001 a 2009.

Elhotová: Francouzkám máme co vracet

Soutěžní duely s Ruskem se Češkám dlouho vyhýbaly, ve Štrasburku se tak mohou snažit o odvetu za semifinálovou porážku z ME v Lodži z roku 2011. S Chorvatskem se utkal Svitkův výběr předloni v červnu v Piešťanech v generálce na ME a vyhrál 79:59. Na Euru se oba týmy střetly v roce 2013 ve francouzském Trélazé a Češky zvítězily v základní skupině 74:68.

"Řekla bych, že los k nám nebyl úplně shovívavý. Francie i Rusko jsou velmi silné týmy. Francouzkám máme co vracet z historického hlediska a Rusky mají pár hvězdných jmen, ale věřím, že síly budou v zápase s nimi vyrovnané," prohlásila Kateřina Elhotová z pražského USK.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kateřina Elhotová z USK během semifinále s Nymburkem.

"Chorvatky by měly být papírově nejslabší, ale jejich styl dobře známe a jsem přesvědčená, že se s ním dokážeme popasovat. Všechno bude záviset na naší aktuální formě a připravenosti," věří v úspěch Elhotová.

Romana Hejdová z Nantes se na souboj s Francií těší. "Budeme proti ní hrát navíc ve Francii, za což jsem ráda, takže s nimi změříme znovu síly jako před dvěma lety. Tým bude lehce obměněný, takže je můžeme potrápit, i když budou favorit," podotkla.

"Naše skupina je suverénně nejtěžší, když tam přibylo silné Rusko, Chorvatsko může být hodně nevyzpytatelné. Na EuroBasketu si ale nevybereme, a pokud chceme postoupit, tak se nemůžeme ohlížet na soupeře," doplnila Hejdová.

Turnaj se bude hrát od 17. do 27. června. Dvě skupiny, dvě osmifinále i dvě čtvrtfinále budou hostit Štrasburk i Valencie, kde se bude od semifinále i zápasy o 5. až 8. místo pokračovat.

Los mistrovství Evropy basketbalistek 2021 ve Španělsku a Francii (17. až 27. června):
Skupina A (Valencie):
Švédsko
Bělorusko
Španělsko
Slovensko.
Skupina B (Valencie):
Černá Hora
Itálie
Srbsko
Řecko
Skupina C (Štrasburk):
Bosna a Hercegovina
Slovinsko
Belgie
Turecko.
Skupina D (Štrasburk):
Francie
Rusko
Česká republika
Chorvatsko

Reklama

Související témata: