Hlavní obsah

Basketbalistům začíná třicet horkých dní přípravy, k dispozici budou všechny hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V nejsilnějším možném složení se začne chystat česká reprezentace basketbalistů na domácí mistrovství Evropy. Národní tým absolvuje intenzivních třicet dnů přípravy, do níž trenér Ronen Ginzburg pozval 15 hráčů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Satoranský během utkání kvalifikace MS 2023.

Článek

Většina z nich absolvuje v úterý první trénink v Mariánských Lázních, pouze pivot Jan Veselý dorazí teprve v sobotu a Vít Krejčí se smí podle regulí určených pro hráče NBA zapojit do týmového tréninku s reprezentací až od čtvrtka.

„Příští týden v Poděbradech, kde pak reprezentační kemp pokračuje, už budeme kompletní. Na papíře jde za poslední roky asi o ten nejlepší výběr, který se dal složit. Jsem rád, že každý z pozvaných hráčů měl chuť reprezentovat svou zemi," řekl Ginzburg, jehož svěřenci se v dalších dnech pak budou připravovat i na kempu v Chomutově.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený cz.basketball (@cz.basketball)

Konečná nominace dvanácti hráčů pro ME, které se do Prahy vrátí po 41 letech, bude jasná až po srpnových přípravných turnajích v Pardubicích (12. 8. s Bulharskem, 14. 8. s Chorvatskem) a Hamburku (19. 8. s Německem, 20. 8. se Srbskem či Itálií) a dvou kvalifikačních duelech o postup na mistrovství světa (24. 8. ve Francii a 27. 8. v Chomutově s Maďarskem).

Širší kádr basketbalistů pro ME 2022
Rozehrávači
Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.), Ondřej Sehnal (Braunschweig/Něm.), Viktor Půlpán (Brno), Tomáš Vyoral (Pardubice)
Křídla
Jaromír Bohačík, Tomáš Kyzlink (oba Bamberg/Něm.), Vojtěch Hruban (Londýn/Brit.), Lukáš Palyza (Nymburk), David Jelínek (Murcia/Šp.), Vít Krejčí (Oklahoma/NBA)
Pivoti
Jan Veselý (Barcelona/(Šp.), Martin Kříž (Nymburk), Patrik Auda (Jokohama/Jap.), Ondřej Balvín (Prometej/Ukr.), Martin Peterka (Braunschweig/Něm.)

„Program přípravy je docela našlapaný. V každém zápase ale půjde o skvělou konfrontaci před akcí, která bude v Česku určitě hodně sledovaná a celá basketbalová komunita je na ni hodně natěšená," míní kouč. Jádro mužstva tvoří hráči, kteří se podíleli před třemi lety na šestém místě na mistrovství světa nebo loni hráli na OH v Tokiu.

„Na poslední dva zápasy před šampionátem nekoukám jako na přípravné, už v nich bude důležité ze sebe vydat to nejlepší, protože stále máme šanci dostat se také na mistrovství světa. Naší hlavní akcí je sice mistrovství Evropy, ale chceme udržet šanci na postup i na další vrcholnou akci," dodal Ginzburg.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený FIBA EuroBasket (@eurobasket)

Češi vstoupí do evropského šampionátu 2. září v pražské O2 areně od 17:30 proti Polsku, dále ve skupině vždy ve stejný čas narazí na Srbsko (3. 9.), Nizozemsko (5. 9.), Finsko (6. 9.) a Izrael (8. 9.). Pokud by se basketbalisté vešli mezi čtyři postupující, hráli by osmifinále 11. září proti některému z mužstev milánské skupiny, kterou tvoří Itálie, Řecko, Chorvatsko, Ukrajina, Velká Británie a Estonsko.

Reklama

Související témata: