Hlavní obsah

Ginzburg se po skvělé dekádě loučil s velkým dojetím. Nástupcem má být zase cizinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po deseti letech opouští kouč izraelského původu Ronen Ginzburg post reprezentačního trenéra českých basketbalistů. Jeho nástupce má být rovněž cizinec, který bude oficiálně představen v pátek na Libeňském zámečku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Ronen Ginzburg na archivním snímku.

Článek

Za dobu svého působení dokázal Ginzburg obsadit milníky v podobě šestého místa na MS, sedmé příčky na ME i historické účasti na OH po 41 letech. A Česko jemu samotnému navíc přirostlo k srdci tak, že od roku 2020 získal i jeho občanství. „Jde o uznání, které koresponduje s mojí láskou k této zemi," prohlásil. V Česku žije od roku 2006, kdy začalo jeho tehdejší působení v Nymburce.

O to těžší to měl na závěr pražské skupiny loňského ME, kdy Češi v rozhodujícím zápase o postup porazili právě Izrael, čímž jej z dalších bojů vyřadili. V rodné zemi získal Neno velkou popularitu právě díky úspěchům s českou reprezentací a byl tam mediálně snad ještě větší hvězdou než u nás.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg.

Ač po dekádě u kormidla národního týmu končí, stále bude u reprezentace působit v roli konzultanta a poradce. I to dokládá, jak moc je Ronen Ginzburg pro tuzemský basketbal důležitý. „Po deseti nádherných letech je čas se rozloučit, všechno jednou skončí. Jsem ale velmi hrdý na to, jakou cestu jsme společně ušli," prohlásil kouč, jenž při svém loučení ve smíchovském kině Cine Star poprvé viděl dokument o své trenérské práci a byl patřičně dojatý.

„Chci poděkovat všem hráčům, kteří dosáhli výjimečné úrovně výkonnosti a za všech okolností bojovali, aby reprezentovali svou zemi se ctí. Děkuji jim za lásku, kterou do toho vložili a za to, co při vší skromnosti obětovali," sdělil odcházející trenér.

„Moje díky patří i všem spolupracovníkům a také fanouškům, kteří nás po celé ty dlouhé roky podporovali. Jsem si jistý, že jsme vás učinili hrdými a společně jsme si vytvořili vzpomínky a emoce na celý život," dodal Ginzburg a připomněl své pracovní moto: „Lidé možná zapomenou, co jste udělali nebo řekli, ale nikdy nezapomenou, co díky vám cítili." Naplnil ho bezezbytku.

Reklama

Související témata: