Hlavní obsah

Hvězda NBA si zavařila. Za antisemitskou nadávku byl Leonard vyřazen ze soupisky

Miami/Praha

Tohle se hvězdě Miami Heats Meyersovi Leonardovi nepovedlo. Devětadvacetiletý basketbalista během pondělního streamování na platformě Twitch počastoval soupeře ve videohře nadávkou s antisemitským podtextem. Rodák z Virginie se za své chování omluvil, celou záležitostí se už ale zabývá vedení NBA. Miami ho po dobu vyšetřování vyřadilo z kádru.

Foto: Profimedia.cz

Basketbalista Miami Heat Meyers Leonard je od února zraněný, vedení celku ho teď na neurčitou dobu vyřadilo ze soupisky kvůli antisemitské nadávce. Archivní foto

Článek

Leonard v pondělí vysílal na platformě Twitch své hraní populární střílečky Call of Duty. Sledovala ho přibližně tisícovka fanoušků, když známý basketbalista spustil sérii nadávek směrem ke svým soupeřům ve hře.

Jednou z nich bylo i slovo „kike", což je termín používaný ve slangové angličtině, který pohrdavým a urážlivým způsobem označuje osoby židovského původu. V úterý se celé záležitosti chytili zámořští novináři a skandál byl na světě.

Blesková reakce přišla i ze strany vedení Miami Heats, které Leonarda na zatím neurčitou dobu vyřadilo z kádru. Rodákovi z Virginie zřejmě neprospělo ani to, že majitelem klubu je izraelsko-americký podnikatel židovského původu Micky Arison.

Od slov Leonarda se distancovala i organizace Faze Clan, která v oblasti esportu s hvězdou NBA spolupracuje. Očekávat se dá i tvrdý postih ze strany streamovací platformy Twitch, která projevy rasismu nebo antisemitismu tvrdě trestá.

„Hluboce mě mrzí, že jsem během včerejšího vysílání použil antisemitskou nadávku," napsal v úterý na sociální sítě Leonard. „Nevěděl jsem, co to slovo znamená. Moje neznalost mě ale neomlouvá. Jsem připraven vyhledat lidi, kteří mi pomohou dovzdělat se v této oblasti," sypal si basketbalista popel na hlavu.

Reklama

Související témata: