Hlavní obsah

Konec zdvořilostí, žádné dárky. Irské basketbalistky reagovaly na slova izraelské hráčky a soupeřkám nepodaly ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné obvyklé úvodní formality se nekonaly. Irský ženský basketbalový tým hromadně odmítl před utkáním podat ruce svým izraelským soupeřkám. Irky zvolily tuto reakci se zdůvodněním, že je před utkáním kvalifikace ME pobouřilo izraelské obvinění z antisemitismu.

Foto: Petr Horník, Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi oběma stranami to jiskřilo. Atmosféra ve dnech před zápasem byla přímo třaskavá. Bylo více než jasné, že dění spojené s bojem o kvalifikační body bude netradiční.

Irky na sítích uvedly, že pro tentokrát skoncují s obvyklými předzápasovými zdvořilostmi, přičemž toto rozhodnutí spojily s dřívějšími komentáři izraelské hráčky Dor Saarové. O konfliktní situaci píše The Guardian.

„Je známo, že jsou docela antisemitští, není to žádné tajemství,“ vyjádřila se Saarová na adresu Irů v rozhovoru, který dva dny před utkáním zveřejnila Izraelská basketbalová asociace s tím, že očekává hodně ostrý zápas. „Mluvíme o tom mezi sebou v týmu. Víme, že nás nemilují, my v tomto zápase necháme na hřišti všechno,“ uvedla dále.

Organizace zastřešující irský basketbal se okamžitě rázně ohradila a uvedla, že vše nahlásila vrcholnému evropskému basketbalovému orgánu.

„Informovali jsme FIBA Europe, že v přímém důsledku nedávných komentářů vznesených izraelskými hráčkami a trenérským personálem – včetně pobuřujících a zcela nepřesných obvinění z antisemitismu, zveřejněných na oficiálních kanálech izraelské federace – se naše hráčky nebudou účastnit tradičních předzápasových ceremonií,“ stálo ve sdělení s tím, že rozhodnutí irských basketbalistek vyhnout se zdvořilostem, jako je výměna dárků a potřesení rukou před a po zápase, má plnou podporu orgánů svazu.

Jak to irská strana naplánovala, tak se také stalo. Hráčky se seřadily při státní hymně u své lavičky, nikoli u středového kruhu.

Za připomenutí stojí, že už delší dobu na stole byla i alternativa irského bojkotu zápasu, který se původně měl hrát v listopadu v Izraeli. Vše změnila situace v této zemi po událostech 7. října.

Irům se nelíbilo, že Izraelská basketbalová asociace sdílela fotografie z tréninku, který zahrnoval i návštěvu izraelských vojáků. Směrem k FIBA vyjádřili „velké obavy“ s tím, že uvažují o tom, že do duelu s Izraelem vůbec nepůjdou. FIBA reagovala, že by se to neobešlo bez pokuty - až do výše 180 000 eur. K tomu by Irsko muselo počítat s vyloučením z ME.

Šéf irského basketbalu John Feehan se vyjádřil, že takovýto trest by byl pro tým zničující.

„Nejenže bychom byli mimo mezinárodní soutěže na dalších pět let, ale pravděpodobně by nám trvalo dalších pět let, než bychom se vrátili tam, kde jsme teď, takže ve skutečnosti bychom ztratili celou generaci hráček,“ řekl.

Irsko nakonec úspěšně žádalo o sehrání utkání na neutrálním místě. Duel byl přesunut do Rigy.

Několik irských basketbalistek se ale nakonec rozhodlo do Rigy vůbec necestovat.

Izrael střetnutí za zavřenými dveřmi - kvůli obavám o bezpečnost - vyhrál jasně 87:57.

Trenér James Weldon chválil Irky za „neuvěřitelnou vyspělost v tom, jak zvládly velmi náročný týden“.

Snažil se vyhnout tématu „formalit před utkáním“. „Raději bych mluvil o basketbalu, a ne o tomhle. Nezapojili jsme se do předzápasových aktivit v přímém důsledku těch neoprávněných a nepřijatelných komentářů z izraelského tábora o našich hráčkách,“ zopakoval irské stanovisko.

Izraelská strana se omezila na vyjádření, že irská strana ji prostřednictvím rozhodčích a delegáta informovala o postoji k ceremonii před a po zápase.

„Navzdory nedostatku sportovního ducha soupeře Izrael ovládl utkání od první minuty a Irsko porazil,“ stojí na facebooku izraelské basketbalové federace.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články