Hlavní obsah

Oklahoma City - Charlotte 116:134Krejčí má v NBA nové bodové maximum, Towns se blýskl 60 body

Basketbalista Vít Krejčí si opět vylepšil své bodové maximum v NBA, v dresu Oklahoma City nastřílel 12 bodů při porážce 116:134 s Charlotte. Osobní rekord si zlepšil také Karl Anthony Towns z Minnesoty, který dokonce 60 body při výhře 149:139 nad San Antoniem zaznamenal maximum sezony a klubu.

Foto: Alonzo Adams, Reuters

Basketbalista Vít Krejčí (vlevo) útočí proti Nickovi Richardsovi.

Článek

Druhý z Čechů v soutěži Tomáš Satoranský podruhé za sebou skončil bez bodu a jeho Washington prohrál s Golden State 112:126. Warriors táhl 47 body Stephen Curry.

Pro Krejčího představoval pondělní výkon dokonce nejvíce bodů na klubové úrovni v mužské kategorii. Jednadvacetiletý strakonický rodák překonal své bodové výkony ze Zaragozy, z G-League i desetibodový zápas v NBA ze začátku března. A stačilo mu tentokrát odehrát jen 15 minut, přičemž trefil čtyři ze šesti střel za tři body. První tři dal ze stejné pozice ihned po přihrávce od spoluhráčů, při poslední si dovolil naznačenou přihrávkou oklamat obránce a pak přesně zamířit. K tomu přidal i tři doskoky a dvě asistence.

Jenže Oklahomě jeho výkon nestačil stejně jako 32 bodů Shaie Gilgeouse-Alexandera. Ve druhé čtvrtině sice Thunder vedli o 18 bodů, jenže náskok ještě do poločasu ztratili, už se nevzpamatovali a prohráli pošesté za sebou. "Jsme nejmladší tým ligy. Kluci se snaží a makají, ale prostě tam nejsou zkušenosti," řekl trenér Mark Daigneault.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený NBA (@nba)

Satoranský se tentokrát dostal do hry jen na šest minut, během nichž stačil jen jednou neúspěšně vystřelit a připsat si jednu asistenci. Se spoluhráči pak nenašel recept na nejlepšího trojkaře historie Curryho, který si k 34. narozeninám nadělil jeden z nejlepších výkonů sezony v podobě 47 bodů.

Washington vedl jen chvilku v první čtvrtině, jenže pak přišel do hry Draymond Green, který se do sestavy Warriors vrátil po zranění trvajícím 29 zápasů a hned asistencí připravil trojku pro Curryho, jenž viditelně vedle svého klíčového spoluhráče ožil.

Curry trefil sedm trojek. "Souhru a chemii mezi námi a Klayem Thompsonem jsme si budovali deset let. Takže to okamžitě naskočilo," řekl Curry. "Je neuvěřitelné, že já, Steph a Draymond jsme si zas spolu zahráli po tak dlouhé době," dodal Thompson, který se nedávno vrátil po více než dvouletém zranění.

Klíčovou postavou večera v NBA však byl Towns, který jako první v této sezoně pokořil šedesátibodovou hranici. Pivot Minnesoty ukázal, že na nedávném Utkání hvězd nevyhrál soutěž trojkařů náhodou, a trefil sedm trojek z 11 pokusů. Patnáct bodů dal z trestných hodů a dvanáctkrát zakončiů zpod koše včetně čtyř smečí.

Obrana San Antonia ho nedokázala zastavit, buď vystřelil z dálky, nebo tvrdě najel do koše. Towns k tomu přidal i 17 doskoků. Naposledy se nakombinovat tolik bodů a doskoků povedlo Shaquillovi O'Nealovi, který v roce 2000 měl 61 bodů a 21 doskoků.

"Před zápasem jsem řekl trenérovi, že nutně potřebujeme vyhrát a že pro to udělám maximum. Že klidně budu hrát celých 48 minut. Že to prostě zařídím. V hlavě jsme si to nastavil, že musím dominovat že musím předvést to nejlepší, co ve mně je. No a asi jsem to předvedl," prohlásil Towns.

Střelecky zářil i Trae Young, který 46 body a 12 asistencemi pomohl Atlantě k výhře 122:113 nad Portlandem. Navázal tak na 47 bodů, které dal o den dříve Indianě. V této sezoně pokořil čtyřicetibodovou hranici už posedmé.

NBA:
Atlanta - Portland 122:113
Cleveland - LA Clippers 120:111 po prodl.
Golden State - Washington 126:112 (za hosty Satoranský 1 asistence)
LA Lakers - Toronto 103:114
Oklahoma City - Charlotte 116:134 (za domácí Krejčí 12 bodů, 3 doskoky, 2 asistence)
Philadelphia - Denver 110:114
Sacramento - Chicago 112:103
San Antonio - Minnesota 139:149
Utah - Milwaukee 111:117

Reklama