Hlavní obsah

Kříž chce novou trofej pro Nymburk: Je lepší než ta předchozí, chuť máme obrovskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dával si pozor, aby jeho slova nevyzněla špatně. „Do play off jdeme coby vítěz nadstavby z pozice favorita, ale neříkám, že jím opravdu jsme,“ zdůrazňoval nymburský pivot Martin Kříž. Hegemon basketbalové soutěže loni po letech přišel o titul, a tak má v nadcházejících vyřazovacích bojích co napravovat.

Foto: David Šváb/ERA Basketbal Nymburk

Martin Kříž (Nymburk) zakončuje v utkání proti Kolínu.

Článek

Osmnáctinásobný šampion české nejvyšší soutěže zoufale touží po návratu na vrchol. Před rokem v semifinálové sérii překvapivě nestačil na pozdějšího šampiona Opavu, podobné selhání už znovu připustit nehodlá.

Motivací může být i nový pohár, který vznikl 3D tiskem a nese jméno Jiřího Zídka staršího. „Tahle nová trofej je určitě lepší. Doufám, že budeme první, kdo ji pozvedne nad hlavu. Byl jsem jedním z těch, kteří na tu předchozí nenahlíželi tím nejpozitivnějším způsobem,“ přiznává Kříž při vzpomínce na cenu pro vítěze přezdívanou „pilulka“.

Třicetiletý reprezentant je součástí kádru, jenž v základní části i v nadstavbě obsadil první příčku. Výchozí pozici by tak měl mít nejlepší ze všech. S kým se však ve čtvrtfinále utká, zatím jasné není. Předkolo se rozběhne ve středu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Zleva Tomáš Kotrč a Jiří Zídek ml. odhalují nový pohár pro vítěze basketbalové ligy mužů.

Kříž si netroufá tipovat, kdo bude hlavním nymburským vyzývatelem. „Je to nevyzpytatelné. Vždyť se podívejte na loňskou Opavu, ze sedmého místa si došla až pro titul,“ připomíná. „Chuť máme každopádně obrovskou.“

Nymburk už nic nepodcení, i po zkušenosti z předchozího ročníku ještě na poslední chvíli posílil. Těsně před play off přivedl amerického křídelníka Tima Finkeho ze švédského týmu Umeå.

Podobné „last minute“ posily jsou napříč ligou oblíbenou záležitostí, kromě Nymburka bylo aktivní třeba i Brno, které se s Pískem domluvilo na příchodu pivota Martina Svobody. „Nemám informace, jak je to v ostatních zemích. Ale pokud to pravidla umožňují, tak je na každém týmu, jak s tím naloží,“ podotýká Kříž. A sportovní ředitel ligy Šimon Sedlařík dodává: „Rozumím, proč se to řeší, ale tohle pravidlo je podle mě fér. Kluby si to odsouhlasily, tak tím směrem jdeme.“

Reklama