Hlavní obsah

Lakers uctí Bryanta, před halou bude stát jeho bronzová socha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zesnulý hvězdný basketbalista Kobe Bryant se dočká další pocty od svého klubu Los Angeles Lakers. Před halou bude vztyčena bronzová socha někdejší superstar, slavnostní odhalení organizace naplánovala na 8. února 2024 u příležitosti domácího utkání NBA s mistrovským Denverem. Kalifornský klub o tom informoval symbolicky v takzvaný „Kobeho den“, datum 24.8. odkazuje na čísla dresů, která Bryant během dvacetileté kariéry v Lakers nosil.

Foto: @NBAAllStar, Twitter

Kobe Bryant na archivním snímku.

Článek

Pětinásobný šampion NBA Bryant zahynul v lednu 2020 v 41 letech při havárii helikoptéry společně s třináctiletou dcerou Giannou a dalšími lidmi cestou na dívčí basketbalový turnaj. Pilot vrtulníku v hustých mracích narazil do svahu v kalifornském Calabasasu.

„Od chvíle, kdy dorazil do města a připojil se k Lakers, cítil se tu doma a hrál za město andělů,“ uvedla Bryantova žena Vanessa ve videovzkazu pro fanoušky, který klub zveřejnil rovněž symbolicky přesně v 8:24 místního času. „Je mi velkou ctí, že v centru Los Angeles, před místem, které je známé jako budova, kterou postavil Kobe, odhalíme jeho sochu, aby mohl být jeho odkaz navždy oslavován,“ řekla vdova. Také datum odhalení sochy (8.2.24) odkazuje na Bryantova čísla, s dvojkou zase hrála Gianna.

O vzniku sochy se hovořilo již po Bryantově odchodu do sportovního důchodu v roce 2016 a slavný rozehrávač se podle Lakers podílel i na prvních návrzích. K realizaci dojde až nyní, dílo bude stát na takzvané Star Plaza, kde má sochu již pět bývalých hráčů Lakers - Elgin Baylor, Shaquille O'Neal, Kareem Abdul-Jabbar, Earvin „Magic“ Johnson a Jerry West. Ztvárněny tam jsou i další ikony losangelského sportu hokejista Wayne Gretzky či boxer Oscara De La Hoya.

„Není lepší místo, kde by Kobe měl být sochou poctěn, tady ho každý může oslavovat a může se inspirovat jeho skvělými úspěchy. Byl jedním z nejmimořádnějších sportovců všech dob a jednou z nejikoničtějších osobností Los Angeles,“ uvedla v prohlášení majitelka Lakers Jeanie Bussová.

Související témata: