Hlavní obsah

Legendární basketbalový kouč Krzyzewski se může loučit dalším triumfem

Legendární basketbalový kouč Mike Krzyzewski, který si na tuto sezonu naplánoval konec kariéry, se může loučit dalším úspěchem. Pětasedmdesátiletý trenér postoupil s týmem Duke potřinácté do Final Four amerického univerzitního šampionátu NCAA. Na začátku dubna bude v New Orleans usilovat o šestý titul.

Foto: Kelley L Cox, Reuters

Legendární basketbalový kouč Mike Krzyzewski

Článek

Krzyzewski dovedl americké reprezentanty ke třem triumfům na olympijských hrách a dvěma titulům z mistrovství světa. Jinak spojil svou dráhu s Duke, který trénuje od roku 1980. Nezlákaly ho ani nabídky z NBA.

O víkendu si jeho svěřenci zajistili postup do Final Four vítězstvím nad Arkansasem 78:69. Krzyzewski tím vylepšil svou rekordní bilanci v univerzitní lize na 1202 vítězných zápasů.

Ziskem titulu ve své poslední sezoně může napodobit další legendu univerzitního basketbalu Johna Woodena, který se v roce 2010 rozloučil desátým triumfem. "Je to čest. Wooden, kdyby trénoval dál, by těch titulů měl nejspíš 24," uvedl Krzyzewski, který překonal Woodenův rekord v počtu účastí ve Final Four.

Dokonce dvakrát byl Krzyzewski přezdívaný "Coach K" uveden do basketbalové Síně slávy. V roce 2001 za své trenérské úspěchy a o devět let později jako člen amerického Dream Teamu, s kterým vyhrál olympijské turnaje v letech 2008, 2012 a 2016. Na světových šampionátech triumfoval v letech 2010 a 2014.

Reklama