Hlavní obsah

Můžeme být hrdí, že jsme to s Litvou nevzdali, ocenil střelecký lídr Čechů Kyzlink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Bodově český tým táhl, po jeho trojce v polovině poslední čtvrtiny se reprezentace v Opavě v kvalifikaci na mistroství světa 2023 dostala do jednobodového vedení. Ani jednadvacet bodů Tomáše Kyzlinka na Litevce nakonec nestačilo. Češi prohráli i druhé utkání, po nezdaru v Bosně (90:97), doma nestačili ani na favorita skupiny, kterému podlehli 66:74.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Martynas Echodas z Litvy a Tomáš Kyzlink.

Článek
Fotogalerie

„V prvním poločase jsme soupeři na můj vkus dovolili až příliš lehkých košů. Ve druhé půli jsme přestoupili na zónovou obranu, která Litevcům dělala problém, čímž jsme se vrátili do zápasu. V závěru chyběla možná větší bdělost v útoku, protože jsme se dopustili příliš mnoha ztrát a na této úrovni vás to stojí vítězství," řekl český křídelník.

Jak byste hodnotil výkon proti favoritovi?

Můžeme být hrdí na to, že jsme zápas nevzdali a bojovali až do konce. Podkošoví hráči Litvy nám dělali velké problémy, museli jsme je zdvojovat, aby nebyli schopní míč dobře distribuovat.

Táhl jste tým střelecky. Jste spokojen, jak vám osobně utkání vyšlo?

Jen jsem hrál svou hru a musím poděkovat spoluhráčům, že mě do těchto pozic dostávali. Basketbal je týmový sport a můj výkon byl především způsobený tím, že jsem se dokázal dostat do dobrých pozic.

Jak váš boj s Litvou zkomplikovalo zranění Davida Jelínka, který si v první čtvrtině přivodil výron v kotníku?

Už tak jsme byli v úzké rotaci, takže když vypadne ještě náš ofenzivní lídr, máme místy problém. Jen doufám, že to nebude nic vážného a David se brzy uzdraví.

Na úvod kvalifikační skupiny jste si připsali dvě porážky. Budou další zápasy s Bulharskem a Bosnou rozhodovat o nadějích jít dál?

Budou pro nás naprosto klíčové. Bodový rozdíl není naštěstí nijak velký, abychom ho nemohli stáhnout. Máme šanci postoupit do dalšího kola a musíme tomu věřit.

Proti Litvě v Opavě se loučil s reprezentací kapitán Jakub Šiřina, budete mu chtít připravit nějakou veselejší rozlučku, když to na hřišti nevyšlo?

Bohužel jsme Šířovi nemohli darovat vítězství, což by pro něj bylo asi nejvíc. Vzhledem k aktuálním covidovým restrikcím žádná rozlučka nebude, možná to skončí u pivka na večeři. Zaslouží si respekt za to, jak dlouho se dokáže udržet na vrcholové úrovni. V podstatě jedenáct let v kuse každý rok reprezentoval naši zemi. Úžasná reprezentační kariéra.

Přemlouvat ho nebudete?

Asi už ne. Vypadalo to, že Šířa je pevně rozhodnutý a nebude na tom nic měnit. Loučil se doma, před svými fanoušky, kteří byli skvělí. Byl to náš šestý hráč na hřišti. Je to škoda, jsem přesvědčený o tom, že kdyby nebyly covidové restrikce, tak ta hala se zaplní a bylo by to ještě bouřlivější.

Reklama

Související témata: