Hlavní obsah

Neskutečná koncovka, ale stejně to necinklo. Američané smekají před konkurencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční zklamání z prohraného semifinále mistrovství světa si basketbalisté USA nedokázali vynahradit ani v zápase o třetí místo. Poprvé od šedesátých let minulého století nemají Američané medaili ze dvou světových šampionátů v řadě. A to za ně nastupují borci z NBA.

Foto: Eloisa Lopez, Reuters

Zklamaní američtí basketbalisté Jalen Brunson a Josh Hart. Na MS museli překousnout dva prohrané zápasy v řadě a jsou bez medaile.

Článek

Před čtyřmi lety v Číně skončili největší favorité až sedmí za Českem. „Nepotřebuju to připomínat, jelikož jsem byl v roce 2019 v trenérském štábu. Spojené státy nevyhrály mistrovství od roku 2014, ale je to těžké. Tyhle FIBA týmy jsou opravdu dobré, výborně trénované a mají kontinuitu,“ řekl Steve Kerr, který do Asie nepřivezl největší hvězdy typu LeBrona Jamese, Kevina Duranta či Jaysona Tatuma, ale 12 nováčků na MS.

Američané na něm prohráli po Litvě a Německu i vyhecovaný duel s Kanadou, jež se také opírala o hráče z nejsledovanější basketbalové soutěže planety. Kerrův tým měl v neděli namále už v základní hrací době, ale zápas neuvěřitelně poslal do prodloužení Mikal Bridges. Za stavu 108:111 házel 4,2 sekundy před koncem trestný hod. Míč se odrazil od obroučky, hráč Brooklynu se ho zmocnil a trojkou z rohu 0,2 s před vypršením hracího času srovnal.

Jenže Američanům to nebylo nic platné, v prodloužení i podle Kerra opakovaně selhávali v obraně, a Dillon Brooks (39 bodů) a Shai Gilgeous-Alexander (31 bodů, 12 asistencí) se stali kanadskými hrdiny.

Po sobě jdoucí turnaje bez medaile zažili Američané i v letech 1963 (4.), 1967 (4.) a 1970 (5.), kdy však za ně často hráli basketbalisté z univerzit.

„Teď je to pro nás těžké vybudovat reprezentační tým, který by byl déle pohromadě. Rok od roku je to jiné. Snažili jsme se nastudovat, proč jsme před čtyřmi lety neuspěli. A dostali jsme se do skvělé pozice, vždyť jsme hráli semifinále. Jenže proti Německu i Kanadě jsme to nezvládli v obraně. Což nám jen potvrdilo, jak se od sebe NBA a FIBA liší. Myslím, si, že by nebylo špatné se něčemu přiučit,“ povzdechl si kouč Kerr, který vyhrál NBA pětkrát jako hráč a čtyřikrát jako trenér Golden State.

Reklama