Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 69:49Paráda českých basketbalistek. Smetly Nizozemsko a postupují na ME

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paráda českých basketbalistek. Smetly Nizozemsko a postupují na ME. Perfektním výkonem korunovaly české basketbalistky své vítězné tažení kvalifikací ME. Na pražské Královce přes dvěma tisíci diváky zdolaly rozdílem dvaceti bodů Nizozemsko (69:49) a doslova je v přímém souboji o postup smetly z palubovky. Reprezentantky tak bez jediné porážky prošly popatnácté za sebou na evropský šampionát, který budou v červnu hostit Izrael a Slovinsko.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva česká reprezentantka Renata Březinová a Jamailah Adamsová z Nizozemska.

Článek

Češky si mohly pro zachování první příčky ve skupině dovolit i porážku o pět bodů, ale do takové podoby se skóre vůbec nedostalo. „Cením si obrovského nasazení všech v obraně. Tým vydržel hrát kompaktně a každá z děvčat, která přišla na palubovku, pro něj udělala maximum,“ libovala si trenérka Romana Ptáčková.

Klíčová na cestě k vítězství byla šestnáctibodová šňůra domácích ve druhé části, kterou přerušil jediný trestný hod Nizozemek. Po sedmnácti minutách byl stav 26:13 a rozdíl už se neztenčil. „Čekala jsem možná těžší utkání, ale odehrály jsme to od druhé čtvrtiny absolutně koncentrovaně a šly si za postupem. V hale byla úplně úžasná atmosféra, pro nás všechny skvělý zážitek,“ tvrdila Veronika Voráčková.

Když pak reprezentantky za stavu 43:27 čtvrt hodiny před koncem předvedly další sérii jedenácti bodů, mohly předčasně začít slavit a nechat dohrát náhradnice. „Můžu být pyšná na celý tým, jak jsme si s tím poradily. Nenechaly jsme soupeřky dýchat, hrálo se podle našich not,“ líčila kapitánka Renata Březinová, která zářila pod košem a s devatenácti body byla nejlepší střelkyní.

Kvalifikace basketbalistek o postup na mistrovství Evropy 2023 v Praze - skupina I:
Česko - Nizozemsko 69:49 (10:12, 31:19, 54:30)
Nejvíce bodů: Březinová 19, Voráčková 9, G. Andělová 7, Stoupalová, Hamzová a Holešínská po 6, Vyoralová 5, Zeithammerová 3, Čechová, Kopecká, Sklenářová a Vojtíková po 2 - Fokkeová, Vennemaová po 9, Westeriková 7. Fauly: 18:18. Trestné hody: 19/18 - 22/10. Trojky: 5:7. Doskoky: 38:36.
Konečná tabulka:
1.ČESKO440284:2268
2.Nizozemsko422256:2566
3.Irsko404227:2854
Přehled účastníků ME 2023 v Izraeli a Slovinsku (15.-25. června):
Izrael, Slovinsko, Lotyšsko, Španělsko, Itálie, Belgie, Francie, Černá Hora, Srbsko, Turecko, Řecko, Maďarsko, Velká Británie, Česko, Slovensko, Německo.
Los se koná 8. března ve Slovinsku.

Reklama