Hlavní obsah

Pipes krkolomnou trojkou zajistil basketbalistům USK výhru v Nymburce

Basketbalisté USK Praha odmítli konec čtvrtfinálové série ligového play off s Nymburkem. Na palubovce osmnáctinásobného šampiona zvítězili 89:88 díky krkolomné tříbodové střele Shawna Pipese a snížili na 2:3 na zápasy. Totéž se povedlo Brnu, které doma porazilo Opavu 93:83. Obě série budou pokračovat ve středu na Folimance a v Opavě.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Nymburka Ladislav Sokolovský

Článek

Pražané, kteří předchozí dva zápasy doma s Nymburkem prohráli, začali skvěle. Úvodní čtvrtinu ovládli 27:16 i díky kanonádě Ondřeje Švece, který v závěru v rozmezí dvou minut vystřelil čtyřikrát za tři body a pokaždé trefil.

"Na začátku jsme k zápasu nepřistoupili, jak jsme měli. Soupeři jsme v úvodu nalili krev do žil. Prostě jsme je nechali rozjet. Když necháme každému prostor, nemůžeme se divit, že dají 18 trojek," řekl nymburský kouč Ladislav Sokolovský po zápase.

Hosté vedli až o 15 bodů, ale Nymburk ve druhé čtvrtině manko smazal a poté se týmy přetahovaly o vedení. V poslední desetiminutovce měl většinou mírně navrch domácí favorit, ale koncovku vzal do své režie Pipes. Nejlepší ligový střelec nejprve půl minuty před koncem snížil na rozdíl dvou bodů a pak v samém závěru přeběhl celé hřiště a navzdory těsné obraně dvou hráčů od postranní čáry trefil trojku. Nymburk pak svou poslední možnost zahodil, když Sehnalovo vyhození nezpracoval Lockett.

"V posledních dvou minutách jsme měli za úkol je nenechat střílet trojky a měli jsme je tlačit, aby šli do nájezdu. My je necháme dát dvě trojky. Neříkám, že byla volná, ale stejně mi tam chyběla ruka před střelcem," zlobil se Sokolovský.

Pipes nasbíral v zápase 30 bodů včetně šesti trojek z devíti pokusů. "Jsem sice nejlepší střelec, ale je to zásluha spoluhráčů, kteří mě dobře hledají. Oba týmy na konci moc chtěly vyhrát a byl to skvělý basketbal, jaký má v play off být," pochvaloval si Pipes. Švec měl 19 bodů (z toho pět trojek) a 10 doskoků. Nejlepším střelcem domácích byl Gilyard s 20 body. Na trojky vyhráli hosté 18:11.

"Povedlo se nám vrátit sérii na Folimanku a bude to obrovská party, ve které si to společně užijeme. Chtěl jsem po hráčích, ať mají obří sny a my tento obří sen nadále sníme. Pipes ukázal, že je to opravdu velký hráč do vypjatých koncovek," řekl kouč USK Francesco Tabellini.

Brno uspělo doma ve čtvrtfinále poprvé. Vedlo většinu zápasu a Opavě nepomohlo k ukončení série ani 12 trojek. Domácí jich dali jen pět. K vítězství dovedl druhý nejlepší tým nadstavbové části Pointer s 28 body, o pět bodů méně dal Culpepper. Nejlepším střelcem úřadujícího vicemistra byl kapitán Šiřina, který dal 19 bodů.

"Měli jsme asi 20 ztrát, z čehož jsme dostali kolem 30 bodů. To si nemůžeme dovolit. Musíme hrát pět na pět, tam máme šanci. Věřím, že doma ten čtvrtý zápas urveme," řekl opavský křídelník Luděk Jurečka.

Čtvrtfinále play off basketbalové ligy mužů - 5. zápasy:
Nymburk - USK Praha 88:89 (16:27, 44:45, 66:65)
Nejvíce bodů: Gilyard 20, Sehnal 15, Kříž 14 - Pipes 30, Švec 19, Okauru 13. Stav série: 3:2.
Brno - Opava 93:83 (18:24, 48:37, 71:58)
Nejvíce bodů: Pointer 28, Culpepper 23, Krakovič 10 - Šiřina 19, Zbránek 13, Kouřil 10. Stav série: 2:3.

Reklama