Hlavní obsah

Poděkování i v hebrejštině. Dokument kouče dojal k slzám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to emotivní záležitost pro všechny přítomné. Česká basketbalová federace se s trenérem mužské reprezentace Ronenem Ginzburgem loučila při promítání půlhodinového dokumentu Mission: Neno a 59letý kouč po skončení filmu sklidil od všech osobností v sále smíchovského kina CineStar ovace vestoje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Ronen Ginzburg na archivním snímku.

Článek

Ginzburg si pak s každým v sále potřásl rukou, sedl si a těžko hledal slova. „Když jsem viděl tenhle film, až teď jsem pochopil, co všechno jsme dokázali. Dojalo mě to až k slzám. Čím jsem starší, tím jsem emotivnější. A věřte, že se mi to vůbec nelíbí," pousmál se a prozradil, že se ho při pohledu na plátno zmocňovaly všechny možné dojmy.

„Připomněly mi úžasnou cestu, kterou jsme s národním týmem prošli. Skvělých momentů v kariéře bylo opravdu moc, v paměti mi zůstane hlavně jedinečná atmosféra a v srdci už navždy zůstanu českým lvem," prohlásil izraelský rodák Ginzburg, jenž před třemi lety získal české občanství.

Ve spojení s českým basketbalem už ale zůstane jen v roli konzultanta a poradce. „Nemá to ještě jasnou podobu. Chtěl bych se snažit pomáhat mladší generaci hráčů," uvedl a připustil, že jedna jeho životní etapa končí. „Přemýšlel jsem o tom dlouho, ale po deseti letech opravdu nastal čas se rozloučit," řekl loučící se kouč, jenž by měl pokračovat na klubové úrovní u ukrajinského celku Prometej.

Jméno Ginzburgova nástupce u národního týmu, kterým má být podle informací Sport.cz španělský trenér, se zveřejní v pátek. „Ptali se mě, koho bych doporučil, ale to rozhodnutí muselo udělat samo vedení federace. Už vím, kdo to bude. Vím, že jde o kvalitního kouče, který je navíc ze země, která je basketbalovou velmocí, takže správný výběr," naznačil.

Ginzburg se z plátna dočkal i srdečného poděkování v hebrejštině, které si pro něj připravil nymburský pivot Petr Benda. „Byl v pohodě po vítězstvích a velkorysý po porážkách," ocenil trenéra i Jiří Welsch. „Vždycky prožíval úspěchy s námi, bez něj by vůbec nebyly," pravil Tomáš Satoranský, jenž ve filmu také použil pár slovíček v rodném jazyce izraelského rodáka.

„Neno, na tvoji éru budeme vždycky vděčně vzpomínat. Pomohl nám všem být lepšími, budeš mi jako trenér chybět," řekl nejlepší český hráč jenž pod trenérem byl i 6. místa na MS 2019 v Číně i v okamžiku, kdy se reprezentace o dva roky později po 41 letech kvalifikovala na olympijské hry

Další kapitán reprezentace Vojtěch Hruban v dokumentu vyzdvihl vize i schopnosti odcházejícího kouče. „Umožnil nám, abychom věřili, že můžeme dosáhnout netušených výsledků. Nebyl tím typem, který by nás nakopal do zadku a ani to dělat nemusel. Měl lidský přístup. On byl tím, kdo dodával týmu nápady a energii a vůdčí roli přenechal nám hráčům, kteří jsme ho přirozeně respektovali. Dokázal nás vést a dostat z nás to nejlepší," řekl.

Reklama

Související témata: