Hlavní obsah

Pokání za antisemitismus. Nemám v srdci nenávist, omluvil se Irving

Basketbalista Kyrie Irving se omluvil za antisemitský příspěvek na twitteru, kvůli kterému byl vyřazen z týmu Brooklyn Nets. Třicetiletý hráč v rozhovoru pro sportovní kanál SNY prohlásil, že k židům nenávist necítí.

Foto: Vincent Carchietta, Reuters

Kyrie Irving byl vedením Broolynu suspendován

Článek

Irving se do problémů dostal poté, co na sociálních upozornil na antisemitský dokument z roku 2018 a poté ho obhajoval. Když se od něj vítěz NBA z roku 2016 s Clevelandem odmítl distancovat, byl vyřazen z týmu Nets.

Nyní se Irving, který kvůli trestu přišel o osm zápasů, omluvil. "V srdci nenosím vůči Židům nenávist. Proto se hluboce omlouvám za všechno, co jsem od zveřejnění příspěvku udělal," uvedl mistr světa a olympijský vítěz.

Vedení Nets na Irvingovu omluvu reagovalo okamžitým zrušením trestu. Sedminásobný účastník Utkání hvězd se opět připojil k týmu a je k dispozici už na dnešní domácí utkání s Memphisem.

Kvůli aféře se od Irvinga odvrátila také společnost Nike, které s ním přerušila spolupráci a zrušila plány na vydání bot z jeho speciální edice. Podle médií smlouva s Nike Irvingovi vynášela 11 milionů dolarů ročně.

Irving se o kontroverzi nepostaral poprvé. V minulosti zpochybňoval, že je Země kulatá, za což se později omluvil učitelům. Loni se odmítl nechat očkovat proti koronaviru a kvůli tomu musel vynechat většinu domácích zápasů Brooklynu v sezoně.

Reklama

Související témata: