Hlavní obsah

Polsko - Slovinsko 90:87Polští basketbalisté vyřadili z ME obhájce Slovince! A utkají se s Francií

Aktualizováno

Basketbalisté Slovinska evropský titul neobhájí, ve čtvrtfinále šampionátu v Berlíně podlehli překvapivě 87:90 Polsku. Semifinálovým soupeřem Poláků budou stříbrní olympijští medailisté Francouzi, kteří vyhráli podruhé za sebou v prodloužení: po nastavené pětiminutovce porazili 93:85 Itálii.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Polští basketbalisté se radují z vyřazení Slovinska na ME.

Článek

Slovinci doplatili na nevydařený první poločas, který prohráli 39:58. V třetí čtvrtině sice tým kolem hvězdy NBA Luky Dončiče soupeře deklasoval 24:6, ale Poláci se o svůj největší úspěch posledních desetiletí připravit nenechali.

Přemožitel českých basketbalistů z prvního utkání základní skupiny v Praze se dostal mezi nejlepší týmy ME poprvé od roku 1971 a bude útočit na první medaili od bronzu z roku 1967. Šestadvaceti body se blýskl Mateusz Ponitka.

Poláci udrželi Dončiče na 14 bodech, opora Dallasu navíc musela tři minuty před koncem ze hřiště kvůli po pátém faulu. Obhájci titulu na ME vypadli v této fázi turnaje naposledy v roce 2009, kdy se to stalo Rusům.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Basketblisté Francie se radují z postupu do semifinále ME.

Dončič je tak třetí velkou hvězdou NBA, která bude v semifinále letošního šampionátu chybět. V úterý se s turnajem rozloučili Srb Nikola Jokič a Řek Janis Adetokunbo.

Francouzi museli už v sobotním osmifinále absolvovat prodloužení s Tureckem. Proti Italům, senzačním přemožitelům Srbska, velkou část zápasu vedli, ale v závěru dotahovali oni. Čtvrt minuty před koncem čtvrté čtvrtiny neproměnil za stavu 77:75 Simone Fontechhio ani jeden z trestných hodů, kterými mohl Italy přiblížit do semifinále, a pět sekund před sirénou Thomas Heurtel vyrovnal.

"Dnes to bylo jiné než v sobotu. Byli jsme odvážní, ale dělali jsme příliš mnoho chyb a soupeři jsme pomohli. Nechybělo nám však odhodlání, ani ve složitých situacích nepřestáváme bojovat," chválil své svěřence francouzský trenér Vincent Collet.

V prodloužení už favorizovaní Francouzi kralovali a zdolali Italy na ME popáté za sebou. Jejich nejlepším střelcem byl s 20 body Heurtel, hvězda NBA Rudy Gobert si připsal 19 bodů a 14 doskoků. V dresu poražených nastříleli 21 bodů Fontecchio a Marco Spissu.

V tradičně emotivním kouči Italů Gianmarcovi Pozzeccovi se mísil smutek z vypadnutí s hrdostí na vlastní tým. "Trpím, ale ne kvůli sobě, kvůli nim. Předvedli na tomhle turnaji ten nejlepší možný basketbal. Těhle 12 kluků dokázalo zemi, která je převážně fotbalová, díky svým výkonům na EuroBasketu pobláznit," řekl.

První semifinálovou dvojici vytvořili v úterý domácí Němci a Španělé.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Berlíně - čtvrtfinále:
Francie - Itálie 93:85 po prodl. (27:20, 38:31, 56:62, 77:77)
Nejvíce bodů: Heurtel 20, Gobert 19, Fournier 17 - Fontecchio a Spissu po 21, Datome 12.
Polsko - Slovinsko 90:87 (29:26, 58:39, 64:63)
Nejvíce bodů: Ponitka 26, Slaughter a Sokolowski po 16 - Čančar 21, G. Dragič 17, Dončič 14

Reklama