Hlavní obsah

Příští zastávka: Petrohrad. Francouzská hvězda ignoruje federaci a míří do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na v neděli skončeném mistrovství Evropy v basketbale patřil k oporám stříbrného francouzského týmu. Svými posledními kroky ale rozehrávač Thomas Heurtel činovníky federace zaskočil. Má totiž namířeno do Zenitu Petrohrad. Přestože se svazem podepsal dohodu týkající se ruských vojenských akcí na Ukrajině.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Francouz Thomas Heurtel a Španěl Lorenzo Brown ve finále ME.

Článek

Pro bývalého hráče Barcelony a Realu Madrid se tak navzdory stanovisku Francouzské basketbalové federace má stát další kariérní zastávkou Petrohrad. Podle serveru Be Basket se na konci června ústně dohodl s klubem na novém angažmá a je připraven to dodržet.

Už na začátku přípravy na letošní EuroBasket přitom zástupci francouzské federace oficiálně oznámili, že hráči, kteří nastupují za ruské nebo běloruské týmy, nebudou moci reprezentovat na mezinárodních turnajích.

„Všichni hráči vybraní do seniorských mužských a ženských francouzských týmů musí podepsat čestné prohlášení, v němž uvedou, že po dobu trvání konfliktu s Ukrajinou nejsou a nebudou angažováni v ruském nebo běloruském klubu. Pokud tento závazek nebude dodržen, hráč nesplní kritéria pro výběr na další mezinárodní soutěže, včetně olympijských her 2024," uvedla federace.

Huertel bez výhrad podepsal, přesto se nyní schyluje k uzavření kontraktu s Petrohradem. V ruské lize by navíc neměl být jediným Francouzem. Louis Labeyrie nemohl na šampionát, protože hraje za Kazaň, Livio Jean-Charles zase působí v CSKA Moskva.

Heurtel s průměrem 10,4 bodu a 7,1 asistence patřil na basketbalovém Euru ke klíčovým francouzským oporám.

Reklama