Hlavní obsah

Proč chtít zpátky zhulenou lesbu nenávidící Ameriku? V Rusku odsouzená šampionka budí v USA vášně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje na mírný trest vzaly za své. Americká basketbalistka a dvojnásobná olympijská vítězka Brittney Grinerová byla ve čtvrtek ruským soudem poslána na devět let do vězení za pašování hašišového oleje, který podle tvrzení obhajoby používá na lékařský předpis proti bolesti. Proti verdiktu ihned pobouřeně zareagovali nejvyšší političtí představitelé USA v čele s prezidentem Joem Bidenem. Bylo by ale mylné se domnívat, že stejně pobouřeně vnímá případ i celá americká společnost.

Foto: Evgenia Novozhenina, ČTK/AP

Brittney Grinerová byla v Rusku odsouzena na devět let vězení.

Článek

„Odsouzení americké občanky Brittney Grinerové je jen dalším připomenutím toho, co svět už ví. Rusko Brittney zadržuje neprávem. Je to nepřijatelné a vyzývám Rusko k jejímu okamžitému propuštění," prohlásil bezprostředně po čtvrtečním soudním verdiktu prezident Biden.

Pro Rusko je uvěznění Grinerové svým způsobem naplnění narativu o zkaženém a dekadentním Západě, do něhož basketbalistka coby homosexuální žena tmavé pleti pašující drogy ideálně zapadá.

Navzdory zisku olympijských medailí pro USA ale její profil moc nevoní také minimálně části konzervativně naladěných občanů Spojených států.

Ještě před rozsudkem se na tomto křídle politického spektra hojně propíraly dva roky staré výroky Grinerové, která odmítala nastoupit při zápasech WNBA na palubovku před zápasem, když se hrála americká hymna.

„Myslím si, že by se neměla před našimi zápasy hrát americká hymna. Nebudu tam stát, pokud se bude hrát," prohlásila tehdy s tím, že slova hymny byla napsána v době, kdy lidé tmavé pleti nebyli rovnoprávní, a tudíž nereprezentují všechny Američany.

„Nemyslím to jako nerespekt k naší zemi. Můj táta byl ve Vietnamu. Sama jsem chtěla být policistkou, než se ze mě stala basketbalistka. Na svoji zemi jsem hrdá," doplnila svůj výrok.

Její tehdejší slova se nyní stávají pro určitý názorový proud v USA vítanou municí.

„Pokud Brittney Grinerová porušila v Rusku zákon, nemám pro ni sebemenší soucit. Také nerozumím tomu, proč bychom se ji měli tak usilovně snažit dostat do USA, když ji přijde naše země tak strašná," sdělila třeba názor svým dvěma milionům sledujících na sociálních sítích konzervativní komentátorka Tomi Lahrenová.

Do mnohem většího extrému zašla třeba moderátorka již zaniklé kabelové televize One American News (OAN) Chanel Rionová.

„Připomeňme si, že Brittney Grinerová protestovala proti americké vlajce a hymně s tím, že tyto nenávistné symboly nemají ve WNBA co dělat. Jasně, Grinerová je jednou z nich. A teď co geniální Bidenova vláda vymyslela - výměnu usvědčeného ruského pašeráka zbraní ´Obchodníka se smrtí´ za Ameriku nenávidící lesbickou zhulenou hlavu," pálila v poslední den vysílání své televize Rionová.

Narážela na informace agentury AP, že by mohlo dojít na výměnu vězňů, kterou spolu projednávali americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov. Ta se měla týkat také bývalého vojáka Paula Whelana, který byl v Rusku odsouzen za špionáž. Opačným směrem by měl putovat obchodník se zbraněmi Viktor But, který si odpykává trest v USA.

Reklama

Související témata: