Hlavní obsah

Rasistický skandál v Eurolize. Rozhodčímu nadával do opic, dostal doživotní zákaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušek, který v pátečním basketbalovém zápase mezi Olympiakosem a Valencií (56:63) rasisticky urážel rozhodčího, dostal doživotní zákaz vstupu na Euroligu. Domácí klub z Pirea vyvázl bez trestu.

Foto: Petr Horník, Sport.cz

Basketbal - ilustrační foto

Článek

K incidentu paradoxně došlo v aréně, která v překladu nese název Stadion míru a přátelství. Pro francouzského sudího Josepha Bissanga šlo ale o pořádně nepříjemnou zkušenost.

Do konce poslední čtvrtiny zbývalo 26 sekund, když arbitr zápas přerušil a zamířil ke stolku časoměřičů. Do zápisu nechal vyplnit, že na něj jeden z domácích příznivců sedící poblíž palubovky pokřikoval: „Jdi do ******, ty černá opice!“

Řecký klub fanouška rychle identifikoval, okamžitě mu zrušil permanentku a zakázal vstup na domácí utkání. Později neukázněnému divákovi uložila podobný trest i Euroliga, jen jej rozšířila na celou soutěž.

„Euroliga, Olympiakos Pireus a všechny další týmy jsou odhodlané nadále hájit a oslavovat rozmanitost, propagovat respekt a využívat basketbal ke sjednocování fanoušků. K podobným prohřeškům budou mít nulovou toleranci,“ sdělila liga v oficiálním stanovisku.

Hrozilo, že vedení soutěže zavře Olympiakosu arénu, jenže na to nakonec nedošlo. Zato problémový fanda se už bude dívat na nejlepší evropskou klubovou soutěž maximálně jen v televizi.

Reklama