Hlavní obsah

Šílené, vyhledej pomoc. Potížista znovu řádil a NBA rozhodla: distanc na neurčito

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohnal se a flákl překvapeného Jusufa Nurkiče přes obličej. Přímo před rozhodčím a tak nemotorně, že jasný úmysl nemohl ani zamluvit. Draymond Green přidal další čárku na seznam svých mnohdy bláznivých prohřešků. Vedení NBA bylo tentokrát nekompromisní a čtyřnásobného šampiona nejlepší basketbalové soutěže distancovalo na neurčito.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Draymond Green (v bílém) opět řádil.

Článek

Není se co divit. V civilu je třiatřicetiletý Green příjemný chlapík, věčně rozesmátý, vtipný. Jenže jakmile vkročí na palubovku, jako by přepnul do bojového módu. Jedna eskapáda za druhou.

Když zrovna není stálice Golden State Warriors v trestu, nezřídka kritizuje chování druhých. Teď je hlavním terčem kritiky sám Green. A z téhle šlamastiky se bude dostávat jen obtížně.

„Jusufovi jsem se omluvil. Snažil se mě držet za bok, a jak jsem se otáčel, tak jsem ho omylem trefil,“ hájil se. „Kdybych to udělal úmyslně, tak se neomlouvám.“ A zatímco ve hře platí za defenzivního specialistu, tahle obhajoba mu příliš nepomohla.

NBA došla trpělivost. Konečně, dalo by se říct. Jen se podívejte, co za necelých dvanáct sezon v lize už Green natropil. Především od roku 2016 se jeho rejstřík bohatě zaplnil. Nejprve nakopl tvrďáka Stevena Adamse do slabin, poté mezi nohy praštil slavného LeBrona Jamese. A nevybral si zrovna ideální moment, šlo totiž o finále NBA. Green dostal trest a Cleveland Cavaliers otočili sérii z 1:3.

O rok později loktem udeřil Imana Shumperta, mimochodem opět ve finále a opět proti Clevelandu, byť tentokrát Warriors vyhráli. Pak se zase pustil do Jamese Hardena, kolenem naskočil do Austina Riverse a šlápl na ležícího Domantase Sabonise. Mezitím ještě stihl na tréninku pravým hákem uzemnit tehdejšího spoluhráče Jordana Poola.

„Liga pořád říká, že se Green musí změnit. Ale sama dobře ví, že na to nikdy nedojde,“ upozorňuje reportér Tim Kawakami ze serveru The Athletic.

Za poslední měsíc stihl Green napřed zuřivě chytit pod krkem obrovitého Rudyho Goberta, než došlo na zmíněný střet s Nurkičem, jímž si možná definitivně zavřel cestu zpátky do soutěže.

„Brácho, měl bys vyhledat pomoc,“ vzkázal Greenovi bosenský pivot. „Je to šílené. Přitom když jsem přišel do ligy, tak takový ještě nebýval,“ kroutil hlavou Kevin Durant, Nurkičův spoluhráč z Phoenix Suns.

Co přesně bude dál, zatím neví Green, Warriors ani nikdo další. Klub se má sejít s hráčovým zástupcem a řešit, jestli letité spojení dává ještě smysl. Poslední měsíce se totiž zdá, že přítomnost dvojnásobného olympijského šampiona je pro mužstvo ze Sanfranciského zálivu spíš zátěží.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.