Hlavní obsah

Rekordman Embiid nastřílel sedmdesát a vzkazuje Kobemu: Díky tobě jsem začal hrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sítích létaly vzpomínky na osmnáct let staré představení Kobeho Bryanta, který proti basketbalistům Toronto Raptors nasázel těžko uvěřitelných 81 bodů. Jako by si ve výroční den Joel Embiid řekl, že jednou bude NBA takto připomínat i jej. Rovnou sedmdesátkou proti San Antonio Spurs překonal velikány.

Foto: Bill Streicher, Reuters

Joel Embiid (21) z Philadelphie zakončuje, Victor Wembanyama (1) jen přihlíží.

Článek
Fotogalerie

A nešlo o jen tak ledajaký zápas, na palubovku Philadelphia 76ers poprvé dorazil Victor Wembanyama, opěvovaný mladík a největší vycházející hvězda současného basketbalu.

Třeba si takový podkošový souboj vzal Embiid „po jordanovsku“ osobně, třeba mu jen hubeňoučký a fyzicky výrazně slabší protivník sedl. Devětadvacetiletý rodák z Kamerunu měl na kontě 59 bodů, už dlouho seděl na lavičce. Šest a půl minuty před koncem ho kouč Nick Nurse do hry ještě přece jen poslal, ač 76ers vedli relativně pohodovým rozdílem. A fanoušci se mohli nadšením zbláznit.

Mohutný pivot zaokrouhlil svůj počin na sedmdesátku a v historických tabulkách NBA se zařadil na dělenou dvanáctou příčku. Kraluje nedostižný Wilt Chamberlain se stovkou, hned pod ním je pak zmíněný Bryantův výkon.

Foto: Bill Streicher, Reuters

Joel Embiid (21) dostal ´sprchu´ od spoluhráčů poté, co se stal teprve devátým hráčem, jenž v utkání NBA pokořil hranici 70 bodů. Některým se to v minulosti povedlo vícekrát, proto se Embiid zařadil na dělené 12. místo v historických tabulkách.

„Dávám si čím dál větší výzvy. Jdu do zápasu s tím, že se zase překonám,“ vykládal Embiid poté, co Philadelphia porazila San Antonio 133:123. „A že to přišlo zrovna v takový den? Kobe Bryant je důvodem, proč jsem vůbec začal hrát basketbal.“

S Wembanyamou si poradil, ač sám Francouz nastřílel úctyhodných 33 bodů. Ale to hochům z Pensylvánie nevadilo, vždyť Embiid byl nezastavitelný. Ostatně Gregg Popovich, ostřílený trenér Spurs, tušil, co může přijít. Reportérům krátce před utkáním sdělil, že nejužitečnějšího hráče předchozí sezony prostě eliminovat nelze: „Můžu vám tu namluvit nějaké hlouposti, jestli chcete. Ve skutečnosti je to tak, že je úplně jedno, co na něj zkusíme.“

Veterán Popovich měl zase pravdu. Od postranní čáry přihlížel, jak Embiid překonává Allena Iversona, Julia Ervinga nebo Mosese Malonea, hvězdy bohaté klubové minulosti 76ers. A dokonce i samotného krále Wilta Chamberlaina, jenž si v dresu 76ers podobně plodný večer nikdy nepřipsal, nejlepší výkony totiž sbíral ještě za Philadelphia Warriors.

„Pořád všem říkám, ať tyhle jeho kousky nebereme jako samozřejmost. Užívejte si, že můžete Joela sledovat,“ vzkázal fanouškům Tyrese Maxey, rozehrávač 76ers.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Joel Embiid z Philadelphie se stal teprve devátým basketbalistou, jenž v utkání NBA pokořil hranici 70 bodů.

Embiid prožívá nezvykle produktivní sezonu. Už jednadvacátý zápas v řadě překonal bodovou třicítku, tentokrát s pořádnou rezervou. Platný je navíc na obou stranách hřiště, tentokrát k výtečné střelbě přidal i 18 doskoků a pět asistencí.

„Myslel jsem, že nastřílí osmdesát! Ale co se dá dělat, smíříme se i se sedmdesátkou,“ smál se Embiidův podkošový parťák Paul Reed. Tak třeba příště. Vždyť víte, jak rád se 213 centimetrů vysoký obr překonává.

Reklama

Související témata: