Hlavní obsah

Rozehrávač Šiřina pověsil národní dres na hřebík. Přemlouvali mě, ale já byl rozhodnutý, potvrdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Padesát a dost. Basketbalový rozehrávač Jakub Šiřina po deseti letech ukončil reprezentační kariéru. Jubilejní a zároveň poslední utkání v dresu českého národního týmu odehrál symbolicky na palubovce svého mateřského klubu v Opavě, kde Češi v kvalifikaci na světový šampionát 2023 podlehli Litvě 66:74. „Škoda, že to nedopadlo lépe. V závěru nám nepadly nějaké koše, byly nějaké ztráty, třeba moje, a to nás stálo vítězství," litoval Šiřina.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Basketbalista Jakub Šiřina (číslo 13) z ČR se po skončení zápasu rozloučil s reprezentační kariérou.

Článek
Fotogalerie

Reprezentační loučení si 34letý basketbalista přál veselejší. „Vítězná trojka v závěru by asi byla ideálním scénářem, ale nestalo se. Bereme to sportovně, Litva byla lepší a zasloužila si vyhrát. Porvali jsme se s tím ale statečně," řekl.

Na rozloučenou symbolicky přímo na palubovce přitloukl svůj dres na hřebík. Hned vedle nedávno se loučících Lvic Kateřině Elhotové, Romaně Hejdové a Lence Bartákové. „Už jsem o konci přemýšlel delší dobu a věděl jsem, že olympiáda v Tokiu bude mojí poslední akcí. Když se ale naskytla možnost odehrát kvalifikační zápas v Opavě, tak jsem svou repre kariéru natáhl. Je skvělé, že mohu končit právě tady, kde hraju celou kariéru, navíc to uzavřu tím kulatým číslem padesát," uvedl Šiřina, jenž do utkání proti Litvě vyběhl v základní pětce za bouřlivého nadšení opavských fandů, navíc jako kapitán českého týmu.

Dvojnásobný účastník mistrovství Evropy a člen šestého týmu z mistrovství už tak nebude hrát na evropském šampionátu, jehož jednu skupinu bude hostit v létě příštího roku Praha. „Vím, že to je vrcholná akce pro český basket. Ale pro mě byl vrcholem start na olympiádě," svěřoval se Šiřina, který už bude oblékat jen dres Opavy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Mindaugas Kuzminskas z Litvy a Jakub Šiřina z ČR.

„Necítím se nijak opotřebovaný. Jsem ale v národním týmu už deset let, prakticky každé léto někde na cestách. Už potřebuju pro tělo trochu odpočinku, protože na klubové úrovni bych rád ještě nějaký rok hrál," odůvodnil své rozhodnutí majitel dvou stříbrných ligových medailí s Opavou.

Reprezentační loučení Šiřina málem oplakal. Ceremoniál po utkání, při němž z obrazovky promluvil Jan Veselý, a trenér Petr Czudek mu přivezl na palubovku sud piva, mu hnal slzy do očí. „Náznak už tam byl, ale ustál jsem to. Nevěděl jsem, co mě čeká, bylo to příjemné. Je fajn, když vám tleskají spoluhráči, soupeř i fanoušci. Bylo to dojemné. Potěšilo mě to. I Honzův vzkaz. Věřil jsem, že tady bude, ale bohužel to nevyšlo. S ním bychom byli silnější," připomněl Šiřina absenci rodáka z Příbora na Novojičínsku, který stejně jako Šiřina vyletěl do dospělého basketbalu z Ostravy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Basketbalista Jakub Šiřina z ČR se po skončení zápasu rozloučil s reprezentační kariérou.

„Je škoda, že končíš. Moc rád jsem s tebou, Šířo, byl v jednom týmu. Doufám, že přijedeš do Prahy na mistrovství Evropy alespoň jako fanoušek, když už jsme tě nepřekecali, abys hrál dál," říkal ve videopozdravu z Turecka Veselý.

„Přemlouvali mě na olympiádě, po ní. Prostě furt. Saty (Tomáš Satoranský) mi psal, Hanys Veseláč to samé. Já byl ale pevně rozhodnutý. I když mě to jejich přemlouvání samozřejmě těšilo, protože parta je tu skvělá," smál se Šiřina.

Darovanou bečku piva možná přibalí, když v létě pojede českému týmu fandit. „Doufám jen, že to není ta, co dostal Čouda (trenér Opavy Petr Czudek) nedávno k padesátinám. Musím zjistit, jakou má trvanlivost," vtipkoval odchovanec ostravského basketbalu.

Reklama