Hlavní obsah

Rozhodčí řekli mému spoluhráči, že na mě fauly pískat nebudou, stěžoval si Dončič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Častým naříkáním na nepřízeň rozhodčích je už celosvětově známý. Jak sudí v nejlepší lize světa, americké NBA, tak rozhodčí, kteří řídí evropské a světové šampionáty, mají jasno. Slovinská superhvězda Luka Dončič je basketbalovým géniem, ale časté filmování ničí jeho pověst. „Jeden z rozhodčích mému spoluhráči řekl, že fauly na mě pískat nebudou,“ uvedl Dončič po čtvrtfinálové porážce 89:100 s Kanadou. Sám byl sedm minut před koncem zápasu vyloučen.

Foto: Lisa Marie David, Reuters

Slovinská hvězda Luka Dončič po utkání čtvrtfinále MS proti Kanadě

Článek

Dončič už je i přes pouhých pět odehraných sezon v NBA u rozhodčích známou firmou. Kromě úvodní sezony je v zámořské NBA doslova mašinou na technické chyby. Ve svém druhém roce v dresu Dallasu dostal celkem 13 technických chyb, což v pořadí celé ligy znamenalo sedmou příčku. Před ním skončili pouze vyhlášení diskutéři, jako jsou Draymond Green nebo Russell Westbrook. Rozdíl je však v tom, že Green nebo Westbrook jsou často napomínáni za snahu svoje spoluhráče vyhecovat k lepšímu výkonu, Dončič si konstantně stěžuje, že na něj nebyl odpískán faul. V následujících třech sezonách už Slovinec nikdy nechyběl v top 3.

Ve čtvrtfinálovém hitu mistrovství světa v Manille vyšla kanadská taktika do puntíku. Fanoušky nenáviděný Dillon Brooks od samého úvodu brnkal slovinské hvězdě na nervy, a když Dončič obdržel první technickou chybu ještě před koncem prvního poločasu, bylo všem jasné, že je pouze otázkou času, kdy půjde populární Luka předčasně pod sprchy. Stalo se tak po druhé technické chybě necelých sedm minut před koncem, kdy Slovinci prohrávali o 15 bodů. Dončič ironicky zatleskal sudím a zmizel v útrobách arény. Kanada poté zápas bezpečně dovedla k vítězství.

„Všichni viděli, že jsem byl frustrovaný. Zápasy v reprezentaci hodně prožívám, často se neovládnu a mám s tím problémy,“ uvedla slovinská hvězda a nezdráhala se vyjádřit ani k výkonu sudích: „Jeden z rozhodčích našemu hráči řekl, že fauly na mě pískat nebudou, protože si stěžuju. To není fér. Vím, že si hodně stěžuju, ale není to správné. Hráli mi hodně do těla.“

Zápas po dvou technických chybách nedohrál ani Dillon Brooks, který Dončiče často bránil. „Dillon hrál skvěle,“ pochválil soupeře Dončič. „Jako vždycky hrál hodně fyzicky. Spousta lidí ho nemá ráda, ale já ho respektuji za to, co předvádí. Dělá to opravdu dobře,“ prohlásil lídr slovinského týmu.

Španělský kouč Kanady Jordi Fernández Brooksovi vyloučení vyčetl. „Potřebujeme ho na hřišti. Nesmíme se nechat vylučovat. Jako tým musíme být víc nad věcí,“ prohlásil a vzápětí vyzdvihl výkon nové posily Houstonu Rockets. „Brooks je spolu s Lu Dortem nejlépe bránícím hráčem na perimetru na tomhle mistrovství.“

Kanada si v pátek zahraje poprvé v semifinále světového šampionátu, když vyzve Srbsko. Druhou semifinálovou dvojici tvoří USA s Německem. Na Slovince čeká pouze boj o 5. až 8. místo. Hned zítra se utkají s Litvou.

Reklama