Hlavní obsah

Rozhodne až pondělí. Česká naděje na postup je ale veliká, naplní ji výhra v Litvě nebo pomoc z Bosny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kontě mají dvě výhry a tři porážky, o postup do druhé fáze kvalifikace MS 2023 ale budou muset čeští basketbalisté ještě zabojovat v pondělním závěrečném zápase skupiny v Litvě (18.30 h, ČT sport). Nicméně naděje reprezentace na úspěch je veliká.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Kvalifikace o postup na MS 2023 basketbalistů mezi Českem a Bosnou a Hercegovinou.

Článek

Pokud národní tým vyhraje v Klajpedě, může se radovat bez ohledu na výsledek večerního souboje Bulharů v Bosně. V případě porážky na litevské půdě by musel spoléhat na to, že Bosna doma neprohraje o tři až pět bodů. Jedině při takovém rozdílu by Češi v minitabulce tři celků se stejným bodovým ziskem klesli kvůli vzájemnému skóre na poslední místo.

Reprezentanti každopádně dokázali Bosně a Hercegovině oplatit úvodní kvalifikační porážku, výhra 93:81 z pardubické palubovky mu zajistila lepší vzájemnou bilanci. Tu ale nemají s Bulhary, což přece jen zamotává situaci ve skupině E, kde se bojuje o tři postupová místa do druhé fáze bojů o MS 2023. Navíc postupujícím celkům se započítávají všechna odehraná utkání, než se v srpnu sloučí s triem Francie, Černá Hora, Maďarsko, které půjde dál ze skupiny F. Týmy se pak utkají křížem.

Dosud neporažení Francouzi a Litevci už jsou jednou nohou na MS, o poslední volné místo na šampionátu v Japonsku a na Filipínách ale svedou všichni čtyři další účastníci druhé fáze kvalifikace obrovský boj. Česku by tak výrazně pomohlo, kdy šli dál s bilancí 3/3, k čemuž potřebují přemoct poprvé v historii Litvu na jejím hřišti.

„Před posledním zápase v tomto kvalifikačním okně máme jasný úkol, jet do Litvy a zvítězit tam," tvrdí rozehrávač Tomáš Satoranský, jehož víru posiluje, že národní tým je v nejsilnějším složení od loňské účasti na olympijských hrách. Vedle Satoranského se do sestavy vrátili také Balvín, Auda, Hruban, Bohačík i Jelínek.

Čeští basketbalisté kromě nepovedeného závěru, kdy promarnili šanci vyhrát o potřebných čtrnáct bodů, nadchli výkonu více než tři tisícovky diváků v Pardubicích. „Hráči odvedli skvělou práci, zejména v první polovině utkání. Ve druhé, kdy jsme se muselo potýkat se zónovou obranu, však nastaly nějaké špatné momenty. Nebýt malých chyb, mohli jsme vyhrát o 14 bodů, což by nám dalo už postupovou jistotu. Před zápasem bych ale vůbec neuvažoval o rozdílu ve skóre, nejdůležitější byla výhra. Navíc jsme v situaci, kdy všechno záleží na nás," říkal trenér Ronen Ginzburg.

Reklama

Související témata: