Hlavní obsah

Velký problém pro basketbalisty! Satoranský se zraněným kotníkem nedohrál zápas s Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Páteční porážka s domácími basketbalisty Německa rozdílem jedenácti bodů (90:101) není pro národní tým v přípravě na ME takovou komplikaci jako otazník vznášející nad stavem kotníku klíčového rozehrávače Tomáše Satoranského. Český tvůrce hry se totiž na začátku třetí čtvrtiny večerního utkání turnaje v Hamburku zranil při pokusu o zakončení útočné akce, když dopadl na nohu soupeře a bylo viditelné, jak svou pravačkou špatně došlápl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Satoranský během utkání kvalifikace MS 2023.

Článek

Po bezprostředním ošetření na palubovce se Satoranský s bolestivou grimasou jen odbelhal do kabiny a do utkání už nezasáhl. Ani se nevrátil k palubovce na střídačku. Vážnost situace dokumentovaly televizní záběry na zaražené členy realizačního týmu. Stalo se přesně to, čeho se trenér Ronen Ginzburg obával. Aby se mu ve chvíli, kdy je český tým před vrcholnou akcí konečně v plné síle, někdo nezranil. S napětím se bude očekávat, co Satoranského podvrtnutá noha udělá do rána, jestli oteče a co odhalí nutný rentgen.

„Saty najel do bedny a v tu chvíli se tam udělala nějaká skrumáž. Prostě nešťastná náhoda. Vyskočil a tam, kam měl přistát, byly tři nohy. Na jednu z nich bohužel z výšky dopadl. Musíme doufat, že to bude dobré. Pokud ne, tak nevidím reálné ho nějak nahradit," uvedl pro ČTK kapitán Vojtěch Hruban, zatímco Satoranský mířil s lékařem týmu na detailní vyšetření do hamburské nemocnice.

Až hodinu po půlnoci bylo vedení mužstvo trochu moudřejší. „Jedná se o docela výrazný výron kotníku, to je jediné, co víme. Čekáme na kontrolní rentgenový snímek. V této fázi je těžké něco predikovat. Ukáže se, jak to bude natékat. Troufnu si ale říct, že je vyloučené, že by Saty hrál proti Itálii," prohlásil manažer českého týmu Michal Šob.

"Snažíme se v tom dělat maximum. Zvažovali jsme i variantu, že Tomáše přemístíme do Čech dneska, ale po poradě s lékařským týmem jsme se rozhodli, že zůstane s námi. Maximum toho, co bychom byli schopni v této fázi schopni nabídnout, jsme i tady," podotkl Šob.

"Dostal prášky proti otoku, pracují s ním fyzioterapeuti, dostává takzvané lymfatické kalhoty, aby krev proudila a otok se zmírňoval. Samozřejmě leduje a tak dále. Ale u tohoto typu zranění je to spíš o tom, jak je vážné a jak bude pokračovat rekonvalescence podle toho, jestli jsou tam poškozené vazy, nebo ne," prohlásil Šob.

"Jestli můžu říct aspoň něco optimistického, čekali jsme ráno, že to bude oteklé víc. Což jsou dobré zprávy, ale to ještě nemusí nic znamenat," dodal Šob.

Do úvodního zápasu reprezentantů v pražské skupině evropského šampionátu zbývá už jen čtrnáct dnů a zdravotní komplikace, naštěstí mírnějšího rázu, má i další rozehrávač Vít Krejčí. Aktuální jediný tuzemský basketbalista v NBA dostal z toho důvodu volno už ve finále předchozího přípravného turnaje v Pardubicích proti Chorvatům a nebyl v sestavě ani v pátek večer proti Německu.

„Bylo hodně věcí, co jsme v tom zápas nezvládli. Pořád je to ale příprava, zkouší se různé věci, takže se od toho musíme odrazit a hlavně, aby byl v pořádku Tomáš," doufal i pivot Ondřej Balvín, že Satoranského zranění nebude vážnějšího charakteru.

V sobotu odpoledne nastoupí Češi v Hamburku k zápasu o třetí místo s Italy, ale nasazení Satoranského i Krejčího je krajně nejisté. Za této situace by Ginzburgovi zůstalo k dispozici už jen dvanáct hráčů a není tak vyloučen návrat Tomáše Vyorala do kádru, který z rozhodnutí trenéra opustil před čtvrtečním odjezdem reprezentace vlakem do Hamburku.

Navíc národní tým má hodně nabitý program, po nedělním návratu do Prahy odletí hned v pondělí do Paříže, kde ve středu 24. srpna nastoupí proti Francii v kvalifikaci mistrovství světa. O tři dny později v ní basketbalisté přivítají v Chomutově Maďarsko, což bude generálka před ME.

Reklama