Hlavní obsah

Satoranský otevřel zrekonstruované streetbalové hřiště na Pražačce

Zrekonstruované streetbalové hřiště v pražském sportovním areálu Pražačka dnes slavnostně otevřel rozehrávač české basketbalové reprezentace Tomáš Satoranský. Třicetiletý bývalý hráč Washingtonu, Chicaga, New Orleans a San Antonia, který po šesti letech v NBA míří zpět do Evropy do Barcelony, právě na tomto hřišti na Žižkově piloval odmalička své dovednosti. Teď se zasadil o renovaci a jeho podíl na ní bude návštěvníkům připomínat i jeho přezdívka "Sato" ve středovém kruhu.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Největší hvězda českého basketbalu Tomáš Satoranský

Článek

"Pocházím odtud, bydlel jsem tady na Praze 3 mezi Florou a Želivského, takže jsem to sem měl blízko. Často jsem si sem chodil zatrénovat i během léta, když už jsem hrál v Evropě. Co si pamatuju, tak jsme tady skoro začínali jako první. Sešla se tu legendární komunita, tohle je legendární hřiště. Takže bylo dost logické, že volba padla na Pražačku," řekl Satoranský novinářům.

Renovace hřiště i s doprovodnou akcí slavnostního otevření vyšla přibližně na tři miliony korun. Původně se chystal Satoranský garantovat celý rozpočet, ale nakonec se na něm podílelo darem i město, další zdroje soukromých partnerů a také Hráčská asociace NBA, která má stejnou částkou dorovnat Satoranského vklad 25.000 dolarů (zhruba 600 tisíc korun).

"Celý plán by nebylo možné uskutečnit bez zapojení řady lidí. Hodně se podíleli starosta a radnice Prahy 3, opřela se do toho i Česká basketbalová federace, jmenovitě pánové Bříza a Mazánek, a ruku k dílu přiložili partneři The Streets a Red Bull," uvedl Phillip Parun z agentury PPGSport/Octagon Basketball, která hráče zastupuje.

"Všechny strany vycházely vstříc. Byla to skvělá spolupráce mezi partnery, z těch šestnácti lidi, kteří na tom pracovali, patří velký dík (manažerovi projektu) Michaelu Markovi, že to dokázal celé zkoordinovat. Šli jsme cestou opravování a ne jen bourání. Byl tu respekt k tomu místu a prostředí," dodal Parun.

Autoři projektu jen nazvali českým Rucker Parkem, podle slavného hřiště v newyorském Harlemu. Nyní jej zdobí nový granulátový povrch a koše se skleněnou deskou. Po setmění bude hřiště osvětleno. Vybavení doplní i pítka nebo kompresor na dofouknutí balonu a chystá se pravidelná údržba pro další roky.

"Největší rozdíl z pohledu baskeťáka jsou to koše. Jsou pro takové hřiště unikátní se skleněnými deskami. To nevidíte nikde. Lidi tady zasmečujou a nemusí se bát, že něco spadne. To je ta svoboda pravého streetbalu. A stejně tak je to s povrchem. Dalo se na tom samozřejmě hrát všechno, ale základ povrchu na streetbale je strašně důležitý, protože nechcete, abyste někde sklouznul. Staráte se i o bezpečnost hráčů," doplnil Satoranský.

Součástí slavnostního otevření bylo národní finále turnaje Red Bull Half Court 3x3 a exhibice smečí. Na autogramiádě se vedle Satoranského představili další reprezentanti Jan Veselý, Vít Krejčí, Patrik Auda a Ondřej Sehnal. Večer završí vystoupení rapové skupiny 58g, jejímž členem je i fotbalový záložník Teplic Tomáš Kučera.

"Vím, o koho jde, máme společného kamaráda a jednou jsme spolu byli na festivalu v Barceloně. Asi před třemi nebo čtyři roky. Ale je to náhoda, že jsme ho pozvali sem," dodal Satoranský.

Reklama