Hlavní obsah

Ukázali jsme jen zlomek potenciálu, líčil Auda. Krejčí už ví, co musí okoukat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští basketbalisté naznačili, jaká síla v nich dříme. Národní tým konečně hraje v ideální sestavě, nechybí žádná opora a první zápasový test v přípravě na zářijové mistrovství Evropy, jehož základní skupinu odehrají v pražské O2 areně, zvládli proti dalšímu účastníkovi šampionátu na jedničku. V Pardubicích na turnaji nazvaném CZ Basketball Cup porazili Bulharsko rozdílem 33 bodů a na výhře 93:60 se rovnoměrně podílelo všech čtrnáct hráčů, kteří se objevili na palubovce.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Patrik Auda v zápase proti Bulharsku

Článek

„Potenciál reprezentace je opravdu veliký a řekl bych, že jsme ukázali jen zlomek. Hodně dobré bylo, že hra nestála jen na základní sestavě, ale kdokoli přišel z lavičky, tak něčemu prospěl," mínil nejlepší český střelec Patrik Auda.

Reprezentanti před téměř dvěma tisícovkami diváků nepustili Bulhary, jimž chyběli klíčový rozherávač Bost i nejlepší pivot Vezenkov, ani jednou do vedení. Po dvanáctibodové šňůře na přelomu první a druhé čtvrtiny Češi vedli 29:14, a pak už jen náskok navyšovali. Tři minuty před koncem činil dokonce 41 bodů, soupeř ještě korigovali skóre třemi trojkami po sobě.

„Nemyslím si, že bychom měli úplně viset na tom, jak jsme odehráli první utkání. „Je fajn, že jsme neměli problém skočit do zápasové formy a byl tu i prostor pro trenéra Ginzburga vyzkoušet různé varianty. Výsledek i předvedená hra umocňují pozitivní naladění, i když některé věci je potřeba zlepšovat. Nejdůležitější je, abychom zůstali všichni zdraví," řekl rozehrávač Tomáš Satoranský.

Opora Krejčí

Znovu po třech letech nastoupil za reprezentaci aktuálně jediný český hráč v NBA Vít Krejčí, jenž proměnil tři z deseti trojek domácích. „Docela jsem si zdálky věřil, proto jsem se nebál balón zvednout. Měl jsem od trenéra hlavní úkol tlačit míč rychle dopředu," líčil.

„Na rozehrávce je to tady hodně o řízení týmu, to ještě musím okoukat od Satyho, který je v tom perfektně ale určitě chceme využít, že oba na postu jedna máme dva metry," vykládal basketbalista Oklahomy. „Byla to dobrá zkouška, jak je kdo na tom. Možnost otestování, do kolika rotací se dá jít. Do šampionátu je ale ještě daleko," podotkl pivot Jan Veselý.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Jan Veselý z České republiky a Deyan Kramfilov z Bulharska.

V neděli od 17.30 h budou Češi hrát o prvenství s Chorvatskem (vysílá ČT 3). Na konci příštího týdne se představí na dalším turnaji v Hamburku, kde v pátek večer vyzvou domácí Německo a o den později se utkají o umístění s Itálií, nebo Srbskem.

Generálkou reprezentace na ME potom budou ostré zápasy kvalifikace MS, 24. srpna Paříži proti Francii a o tři dny později chomutovský duel s Maďarskem.

Reklama