Hlavní obsah

Tohle nebyl Dream Team. Už není rok 1992, vysvětloval porážku s Německem americký kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zámoří jsou jako světoví šampioni dekorováni vítězové NBA. Reprezentační tým USA se ale na letošním mistrovství světa zařadil k americkým výběrům, které v mezinárodní konfrontaci roli největšího favorita nezvládly. Stejně jako před čtyřmi lety v Číně, ani na Filipínách zlato necinkne.

Foto: Lisa Marie David, Reuters

Trenér basketbalistů USA Steve Kerr.

Článek

Po semifinálové porážce 111:113 s ambiciózním, ale i silným Německem na sebe poražení vrhali zoufalé a nechápavé pohledy. Američané nezvládli třetí čtvrtinu a závěrečný tlak přišel pozdě. Trenérský tým USA ve složení Steve Kerr (Golden State), Tyronn Lue (LA Clippers), Erik Spoelstra (Miami) byl mnohem výraznější než sestava, která s ním do Asie přiletěla. Fanoušci spekulují, zda šlo kvalitativně o americké ‚déčko‘ či ‚éčko‘. A to na Němce nestačilo.

„Basketbal se za posledních 30 let globalizoval. Tohle už není rok 1992 (na OH v Barceloně tehdy řádil Dream Team vedený Michaelem Jordanem - pozn.). Hráči na celém světě jsou lepší a lepší. Není snadné vyhrát mistrovství nebo olympijské hry,“ tvrdil Kerr. „Gratuluji Německu, bylo fantastické a zasloužilo si vyhrát. V pravý čas vždycky předvedli, co potřebovali. My jsme se nedokázali prosadit.“

I když Anthony Edward německé konto zatížil 23 body a neúnavně bojující Austin Reaves přidal 21, na řadě jejich spoluhráčů se projevila nezkušenost i neschopnost čelit kolektivnějšímu pojetí Němců, kterému dodával myšlenku Denis Schröder (17 bodů, 9 asistencí). „Byl rychlý, získával míč a neustále pronikal obranou,“ souhlasil Kerr.

V roli žolíka se pak ukázal v nejlepším světle rozehrávač Bayernu Andreas Obst (24 bodů, 6 asistencí). „Měl výborné šestky, nasázel nám spoustu trojek. Odkryli jsme mu prostor a nedokázali ho uhlídat,“ věděl americký trenér.

„Německo nás přehrávalo i fyzicky. U Obsta jsme věděli, že je to střelec, snajpr. Náš plán byl vyřadit ho ze hry, ale smekám před ním, jak to zvládl. Několikrát jsme ho faulovali. Myslím, že jsme se opravdu snažili, ale tak trochu jsme mu dali body zadarmo,“ litoval Edwards.

Foto: Eloisa Lopez, Reuters

Zklamaný americký basketbalista Anthony Edwards po porážce v semifinále MS.

Jeho tým asi dostatečně nevarovala porážka s Litvou (104:110) v kvalifikační skupině. Ve čtvrtfinále Američané přejeli Italy (100:63) a patrně podlehli dojmu, že se jim nemůže nic stát a ve finále si o zlato zahrají s Kanadou. Té však zavařili Srbové, takže se očekávaný zámořský souboj odehraje jen v utkání o 3. místo.

Německo vedené ukazuje ale v posledních letech svůj progres. Před 4 lety na MS skončilo na 18. příčce, v kvalifikaci si pak vybojovalo účast na tokijské olympiádě 2021, kde obsadilo 8. příčku. Loni na Eurobasketu uhráli Němci bronz a teď už mají jasné stříbro. Jako jediní na turnaji však zatím neprohráli a tuhle bilanci by si rádi udrželi i po nedělním finále (14.45 h, ČT Sport).

Reklama