Hlavní obsah

V NBA se hráči po nákaze covidem mohou vrátit do hry už po šesti dnech

Vedení NBA zkrátilo dobu karantény pro bezpříznakové očkované basketbalisty a trenéry na šest dnů po pozitivním testu na koronavirus. Dosud byla povinná nucená pauza desetidenní. Nové nařízení vychází z vědeckých poznatků, že po šesti dnech už člověk nakažený covidem-19 není infekční, uvedl server ESPN. Změnu odsouhlasila i hráčská asociace NBPA.

Foto: Rick Scuteri, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Úpravu takzvaného covidového protokolu schválilo vedení zámořské ligy v návaznosti na to, že americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zkrátilo Američanům nakaženým koronavirem dobu izolace z deseti na pět dní, pokud nemají příznaky nemoci. Podobně se má zkrátit také karanténa u lidí, kteří přišli s nakaženým člověkem do styku. Nové pokyny jsou podle CDC v souladu s přibývajícími důkazy, že lidé nakažení koronavirem jsou nejinfekčnější v období dvou dní před až tří dní po rozvinutí příznaků.

Stejně jako v dalších sportech se týmy potýkají s nedostatkem hráčů. Podle ESPN už bylo v karanténě dohromady přes 200 basketbalistů a také šest trenérů, přičemž Monty Williams z Phoenixu a Chauncey Billups z Portlandu jsou v ní od pondělí. Odloženo ale bylo zatím jen devět zápasů, zatímco například NHL musela ligu na několik dnů i přerušit. Podle zámořských médií je v současnosti naočkováno 97 procent hráčů NBA a 65 procent jich už obdrželo i posilovací dávku.

Reklama