Hlavní obsah

Většina kanadských sportovců bojkot OH kvůli koronaviru podpořila

Ottawa/Tokio

Většina kanadských sportovců považuje ohlášený bojkot olympijských her za moudré a odvážné rozhodnutí národního olympijského výboru. Ten ohlásil, že své sportovce na hry do Tokia nepošle, pokud by se konaly v letošním plánovaném termínu od 24. července do 9. srpna. Důvodem jsou obavy o bezpečnost sportovců kvůli pandemii koronaviru.

Foto: Issei Kato, Reuters

Začnou olympijské hry v naplánovatém termínu?

Článek

"Jsem velmi hrdá (na kanadskou vlajku) dnes večer," napsala na twitter bývalá kanadská hokejistka Hayley Wickenheiserová, která už dříve kritizovala Mezinárodní olympijský výbor za přípravu her navzdory současné krizi.

Olympijská medailistka v plavání Brittany MacLeanová hovořila v podobném duchu. "Puká mi srdce kvůli sportovcům a všem, kteří dali své srdce a duše do těchto her. Ale jsem tak hrdá na vedení, které převzala Kanadský olympijský a paralympijský výbor a hlas kanadských sportovců v zájmu globálního zdraví," uvedla na twitteru.

Její plavecká kolegyně Maggie MacNeilová měla jako úřadující mistryně světa na 100 metrů motýlek na OH debutovat. "Někdy potřebujete jen vřelé objetí. Vím, že je to v nejlepším zájmu sportovců a společnosti. Udělali správný krok, ale to mi to nijak neulehčuje," posteskla si.

Na stranu funkcionářů se postavila i tenistka Gabriela Dabrowská. "Hrát na olympiádě je můj největší cíl, ale plně podporuji toto rozhodnutí a chválím naše vedení za takový postoj. Doufám, že více národů bude následovat," řekla elitní deblistka. "Tvrdé rozhodnutí, ale správné. Sportovci mohou počkat. Sportovní události mohou počkat. Tohle je větší než sport," napsal na twitter jiný tenista Vasek Pospisil.

Atletka Sage Watsonová si ale myslí, že funkcionáři mohli s takto radikálním krokem ještě počkat. "Věřím v bezpečnost našich životů, ale tohle je předčasné," uvedla konkurentka Zuzany Hejnové v běhu na 400 metrů překážek.

Vytrvalec Justyn Knight si zase myslí, že měla být kanadským sportovcům zachována svoboda. "Za všech okolností podporuju svou zemi. Na druhou stranu jsem ale přesvědčen, že každý sportovec by se měl rozhodovat samostatně o takových záležitostech," poznamenal.

Plánovaná šéfka výpravy Marnie McBeanová ale považovala kolektivní přístup za důležitý. "Mějte prosím na paměti, že jsme v tom společně jako kanadský tým a jako národ. Klíčové je, aby se olympiáda uskutečnila v době, kdy je to bezpečné a zodpovědné pro všechny," napsala v dopise sportovcům.

Odklad olympijských her je čím dál pravděpodobnější. V reakci na aktuální krizovou situaci ho poprvé připustili i MOV a japonský premiér Šinzó Abe.

Podpora přišla i ze zahraničí od někdejší úspěšné americké překážkářky Lolo Jonesové. "Ano, Kanado! Odmítejte olympiádu, pokud ji MOV neodloží! Naše zdraví je důležitější než sport. Spojené státy snad budou následovat," napsala a doplnila to spoustou dalších vykřičníků.

Reklama

Související témata: