Hlavní obsah

Indiana a Lakers jsou ve čtvrtfinále turnaje NBA, James má přes 39 000 bodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Basketbalisté Indiany a Los Angeles Lakers jsou prvními postupujícími do čtvrtfinále nového turnaje NBA, který se hraje jako součást základní části soutěže. Indiana uspěla i ve třetím zápase ve skupině, když přestřílela Atlantu na jejím hřišti 157:152 a má jisté první místo. Lakers přehráli doma Utah 131:99 a bez porážky ovládli svou skupinu. Nejlepší střelec v historii NBA LeBron James překročil hranici 39 000 bodů v kariéře.

Foto: Dale Zanine, Reuters

Basketbalista Atlanty Hawks Trae Young se snaží prosadit přes Bruce Browna z Indiany Pacers.

Článek

Atlanta v ofenzivně laděném utkání vedla nad Indianou už o 20 bodů, ale Pacers předvedli skvělou třetí čtvrtinu, otočili skóre ve svůj prospěch a sami šli do trháku o 13 bodů. Domácí však zabrali a minutu před koncem bylo vyrovnáno. Klíčovou trojku pak trefil jeden z nejlepších střelců z dálky v soutěži Buddy Hield a Indiana už výhru uhájila.

Hield se postaral o 13 ze závěrečných 19 bodů svého týmu. Hlavní hvězdou Pacers ale byl Tyrese Haliburton, který dal devět trojek a nasbíral 37 bodů a 16 asistencí. Hield měl 24 bodů. Atlantu táhl s 38 body Trae Young.

„Tenhle turnaj je pro mě první šancí bojovat o trofej v NBA. Nikdy jsem nebyl v play off a tohle mi dává příležitost na úspěch. Všichni to chceme vyhrát,“ řekl Haliburton.

Clevelandu k udržení šance na přímý postup v turnaji nepomohla ani výhra 122:119 po prodloužení nad Philadelphií. Jedinou porážku totiž Cavaliers utrpěli právě s Indianou a kvůli horším vzájemným zápasům už nemají šanci na postup z prvního místa. Pokud by však uspěli v posledním duelu s Atlantou, mohou doufat v divokou kartu, kterou dostane nejlepší tým na druhých místech v každé konferenci.

Cleveland se opíral zejména o autora 32 bodů Dariuse Garlanda a Jarretta Allena, který posbíral 26 bodů a 13 doskoků a dal i rozhodující koš v prodloužení. Philadelphii nepomohlo 32 bodů a 13 doskoků Joela Embiida a 30 bodů Tyrese Maxeyho.

Lakers prošli skupinou bez zaváhání a Utah ve čtvrtém duelu přehráli suverénním způsobem i díky 26 bodům a 16 doskokům Anthonyho Davise. Jako nejlepší tým skupin budou hrát čtvrtfinále doma proti týmu, který dostane na Západě divokou kartu.

James zaznamenal 17 bodů a devět asistencí a vylepšil svou rekordní bilanci na 39 012 bodů. Hranici 39 000 bodů překonal trojkou v první čtvrtině. „Spoluhráči a trenéři mi gratulovali, ale neměl jsem pořádně příležitost se zamyslet nad tím, co to znamená. V téhle lize hrálo tolik vynikajících hráčů a střelců. Dosáhnout něčeho takového jako první je vždycky skvělé,“ uvedl osmatřicetiletý James, který i ve své 21. sezoně v NBA předvádí výborné výkony. Čtyřnásobný šampion má v tomto ročníku průměr 26,4 bodu a pokud tímto tempem bude pokračovat, může koncem února dosáhnout 40 000 bodů.

Jubilejní 1000. zápas v NBA odehrál Kevin Durant a 31 body přispěl k vítězství Phoenixu nad Portlandem 120:107. V historické tabulce střelců se posunul s 27 331 body na 11. místo, na kterém vystřídal Elvina Hayese.

„Být mezi legendami, které udělaly z NBA to, čím dneska je, je pocta. Je to super, nesmím polevit,“ řekl Durant. Na dosah má desátého Mosese Malonea, který dal v soutěži 27 409 bodů.

Výsledky NBA:
Atlanta - Indiana 152:157
LA Lakers - Utah 131:99
Orlando - Toronto 126:107
Philadelphia - Cleveland 119:122 po prodl.
Phoenix - Portland 120:107

Reklama

Související témata: