Hlavní obsah

Wembanyama se v NBA uvedl 15 body, Dončič začal sezonu triple doublem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský basketbalista Victor Wembanyama vstoupil v dresu San Antonia do NBA porážkou s Dallasem. Jednička letošního draftu sice při ostře sledovaném debutu nastřílela 15 bodů a přidala pět doskoků, radost z premiéry mu ale pokazil Luka Dončič, jenž v dresu hostů zazářil triple doublem a výrazně přispěl k výhře hostujících Mavericks 126:119.

Foto: Profimedia.cz

Victor Wembanyama vstoupil v dresu San Antonia do NBA patnácti body

Článek

Slovinský reprezentant Dončič, nad jehož startem přitom visel otazník kvůli zranění lýtka z přípravy, uzavřel utkání s 33 body, 14 doskoky a 10 asistencemi a triple double získal v hned v prvním zápase sezony jako první v historii klubu. Nováček Dereck Lively pomohl Dallasu 16 body a 10 doskoky.

„Věděli jsme, že to tu bude hlučné, a byla to zábava. On (Wembanyama) je pravděpodobně jeden z největších talentů, který kdy vstoupil do NBA. Bude fantastický, už vlastně je. Způsob, jak se (při výšce 224 cm) pohybuje, je neuvěřitelný. Pohybuje se jako rozehrávač. Já osobně mám rád výzvy, takže tahle mě bavila,“ řekl Dončič. A trenér soupeře Gregg Popovich jeho výkon ocenil. „Výkon hodný Síně slávy, jak to dělá takřka každý večer. Byl skvělý,“ konstatoval kouč Spurs.

Generační megatalent Wembanyama odehrál pouze 23 minut kvůli potížím s fauly, kterých nakonec nasbíral pět stejně jako ztrát, nicméně řádně dal o sobě vědět v závěru. Sedm minut před koncem přišel na hřiště za stavu 103:108, nastřílel devět z následujících 12 bodů Spurs a zařídil vyrovnání na 115:115. Koncovka pak přece jen patřila hostům.

„Pro hráče bývá jednou z nejtěžších věcí, když se dostane do problémů s fauly. Nedostane se do rytmu, protože chvíli hraje, chvíli ne. A jeho vyspělost se i v tak mladém věku projevila, když na posledních sedm minut nastoupil a prostě hrál,“ řekl Popovich. „Když jsem se vrátil na hřiště, soustředil jsem se na to, abych ukázal to nejlepší,“ konstatoval Wembanyama. „Ale jak jsem už říkal, teprve se učíme. Byl to náš první společný zápas v sezoně,“ dodal.

Kyrie Irving, jenž v Dallasu po minulé sezoně podepsal tříleté prodloužení smlouvy, nastřádal 22 bodů, nová akvizice z Bostonu Grant Williams jich přidal 17. Nejlepším střelcem San Antonia byl s 23 body Devin Vassell.

Po minulé sezoně, kterou celou vynechal kvůli zranění, se v NBA uvedl také další talent Chet Holmgren, dvojka loňského draftu. K vítězství Oklahomy 124:104 v Chicagu přispěl 11 body a čtyřmi doskoky. S 31 body a 10 asistencemi zazářil spoluhráč Shai Gilgeous-Alexander. Domácí celek vedl s 20 body DeMar DeRozan.

Atraktivní bitvu v New Yorku vyhrál 108:104 „nový“ Boston. Nastoupily za něj i posily Kristaps Porzingis s Jruem Holidayem a mnohem lépe si vedl prvně jmenovaný lotyšský pivot, který proti svému bývalému týmu zaznamenal 30 bodů, 8 doskoků a 4 bloky. Lídrem byl s 34 body a 11 doskoky Jayson Tatum.

„Je skvělý pocit vrátit se do New Yorku jako Celtic. I když na mě fanoušci bučí, pořádně jsem si zápas užil,“ řekl Porzingis.

NBA:
Brooklyn - Cleveland 113:114
Charlotte - Atlanta 116:110
Chicago - Oklahoma City 104:124
Indiana - Washington 143:120
LA Clippers - Portland 123:111
Memphis - New Orleans 104:111
Miami - Detroit 103:102
New York - Boston 104:108
Orlando - Houston 116:86
San Antonio - Dallas 119:126
Toronto - Minnesota 97:94
Utah - Sacramento 114:130

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články