Hlavní obsah

Z cesty! Luka jde. Tlačí sudí na EuroBasketu největší hvězdy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovnost? Kdepak, na tu při mistrovství Evropy v basketbalu zapomeňte. K řadě skandálních a chybných verdiktů na letošním šampionátu přibylo i obvinění sudích z cíleného protežování největších hvězd.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Italský trenér Gianmarco Pozzecco své debaty se sudími doprovází gesty typickými pro Apeninský poloostrov.

Článek
Fotogalerie

Účast svaté trojice superstars z NBA Janis Adetokunbo (Milwaukee), Luka Dončič (Dallas) a Nikola Jokič (Denver) byla, a ze dvou třetin stále je, obrovským tahákem kontinentálního měření sil.

„Mezinárodní basketbal je ta největší zábava," řekl v komentáři pro Sport.cz bývalý reprezentační kouč Pavel Budínský. A řada špičkových zápasů, která svou kvalitou předčila i vzývanou NBA, mu dala za pravdu.

Kdo ale za úrovní mistrovství zadýchaně klopýtá, to jsou rozhodčí. A příkladů bylo v uplynulých dnech spousta. Ze zápasu Gruzie s Tureckem se po chybě časoměřičů ztratilo 22 sekund. A náprava ze strany sudích nepřišla. Litevský trestný hod, který se měl zahrávat po technické chybě pro německého kouče, jsme také nikdy neviděli.

„Naši trenéři začali protestovat, komisař tam jen seděl celý červený a nic neudělal," divil se Litevec Mindaugas Kuzminskas.

Od chvíle, kdy se rozhořel spor mezi Euroligou a FIBA o kontrolu nad klíčovou evropskou soutěží, přestala zvát Mezinárodní basketbalová federace na své akce euroligové rozhodčí. A tohle je výsledek.

„Dvě nebo tři hodiny se chystám na zápas, na hřišti bych vypustil duši a pak mi sudí řekne: Promiň, já to neviděl, nebyl jsem v dobré pozici," láteřil Chorvat Mario Hezonja.

„Tenhle turnaj je opravdu fyzicky náročný. Rozhodčí FIBA totiž spoustu věcí nechají být," srovnával Hezonjův spoluhráč Jaleen Smith. „Moc toho neodpískají, jako je tomu v Eurolize."

Ale jak komu.

Se smíšenými pocity opouštěli po osmifinále palubovku hráči Belgie, kteří nad favorizovaným Slovinskem vedli 64:63, nakonec však podlehli 72:88.

Během závěrečné pasáže utkání Belgičan Kevin Tumba udeřil Dončiče loktem a byl mu odpískán nesportovní faul. Když několik minut předtím slovinská hvězda soupeře poslala k zemi, nepískalo se.

"Luka taky dělá fauly, ale rozhodčí to nevidí. Jenže když něco udělá jiný hráč, tak to už jsou pozorní. Ale tohle je EuroBasket, měli by být spravedliví ke všem. A rozhodčí by měl pískat všem stejně," tvrdil Tumba.

„Luka si může s rozhodčími povídat, jak chce. Když na sudího promluvím já, odsekne: Nemluvte na mě," postěžoval si Belgičan, kterému na závěru zápasu Dončič odmítl podat ruku.

„V posledních týdnech jsem hodně poslouchal o rovnosti. Ale v basketbalu rovnost neexistuje. Všechno prý bude 50 na 50. Všechno bude spravedlivé a pro všechny stejné. Ale tak to není. Přestaňme si lhát," lamentoval kouč Belgie Dario Gjergja.

Slovinci stříleli v osmifinále 25 šestek (Dončič 10) a Belgičané jen 8. V osmifinálovém zápase Řecka s českými basketbalisty byl dokonce poměr trestných hodů 29:9 ve prospěch soupeře týmu trenéra Ginzburga. Přitom v několika případech se jednalo spíš o Adetokunbovy útočné fauly.

Hned 15 šestek pak střílel proti Itálii Jokič, ovšem ani jeho 32 bodů nestačilo na nadšeně hrající soupeře, kteří šestnácti trojkami rozmetali srbské představy. Skvělou práci při bránění Jokiče odvedl Nicolo Melli z Milána, kterého kouč Gianmarco Pozzecco v naprosté euforii označil za nejlepšího hráče světa a Italům na úhradu postupové oslavy předal svou kreditní kartu. "Všichni jsme šli na večeři. Nedopadlo to tak zle, jen asi 700 eur (17 000 korun)," prozradil Marco Spissu, který nastřílel Srbům 22 bodů včetně šesti trojek.

FIBA ale protekci hvězdných hráčů odmítá, přesto přiznala chyby ve skupinové fázi. Z původních 44 rozhodčích vybrala dvacítku, která pokračuje při play off v Berlíně, což je obvyklé. Z vyřazené skupiny však řada sudích na Evropu vůbec neměla. A otázkou je, co zbylých dvacet ukáže v zápasech nejlepší osmičky týmů.

Reklama