Hlavní obsah

Začíná nová éra USK. V Eurolize každý může porazit každého, varuje Hejková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Basketbalistky USK Praha rozehrají Euroligu už ve středu, kdy na domácí palubovce od 19:00 hodin přivítají francouzský Landes, se kterým se utkají vůbec poprvé v historii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenérka USK Praha Natália Hejková

Článek

České šampionky sice začnou na pražské Královce, další tři utkání ale odehrají venku. „Rozlosování je těžké. Na přípravu jsme měli poměrně málo času, takže se budeme za pochodu sžívat a učit se,“ vysvětluje trenérka Natália Hejková, na jejíž svěřenkyně čeká poměrně nevyzpytatelná skupina. Podle Hejkové má dva jasné favority, turecký Mersin a španělskou Salamanku.

„Jinak může každý porazit každého, což je dost nepříjemné. Nemáme tam v podstatě ani žádné přímé lety, o to bude náročnější cestování,“ uvědomuje si trenérka a připouští, že tým USK prošel výraznou obměnou. „V podkošovém prostoru jsme léta byly zvyklé na americké duo Thomasová a Jonesová,“ komentuje změny devětašedesátiletá trenérka s tím, že s Thomasovou už spolupráci v klubu prodlužovat nechtěli.

„Byla nositelkou stylu, který nám dlouho vyhovoval, ale při obměně kádru pro další sezony jsme se rozhodli, že v týmu nebude. S Brionnou Jonesovou jsme počítali, ale bohužel si ve WNBA přetrhla achilovku a vypadá to, že bude mimo hru celou sezonu,“ posteskla si Hejková.

Pod koš se tak přesune jen 181 centimetrů vysoká Veronika Šípová. „Sice jí chybí centimetry, ale už má dostatek zkušeností a určitě jí pomůže i její bojovnost,“ vyzdvihuje přednosti české reprezentantky trenérka, která s USK vstupuje už do dvanácté sezony.

Pražský celek zároveň výrazně omladil, připojily se dvě odchovankyně, teprve osmnáctileté Mariana Přibylová a Karolína Petlanová. „Tyhle mladé holky asi nebudou mít tolik minut v Eurolize, ale v české lize určitě prostor dostanou,“ říká slovenská trenérka, která je ráda i za další českou posilu – reprezentační rozehrávačku Gabrielu Andělovou.

„Je to začátek nové éry USK, většina nových hráček je mladá, ale my doufáme, že u nás budou hrát několik sezon a budeme zase ten silný tým jako dřív,“ řekla. Novými tvářemi z ciziny jsou Australanka Ezi Magbegorová, Španělka Maite Cazorlaová a Němka Nyara Saballyová.

Reklama