Hlavní obsah

Američan chce rekord. Vyrve ho Číňanovi z rukou?

Praha

Bostonský maratón, jeden z nejprestižnějších svého druhu na světě, patří mezi vytoužené závody mnoha amatérských i profesionálních běžců. V roce 2013 jej zasáhl teroristický útok s oběťmi na životech. Ani to jej nedokázalo zlomit, naopak v mnoha ohledech postavení závodu útok ještě posílil. I proto si Loren Zitomersky vybral Boston jako místo pro svůj pokus o světový rekord. Bude mu třetí pondělí v dubnu příznivě nakloněno?

Foto: Profimedia.cz

Ukázat na závodech všem záda může mít i pozitivní význam. (ilustrační foto)

Článek

Lorenovi zemřel bratr Brian ve věku pouhých sedmi let na epilepsii. To jej hluboce zasáhlo. „Lidé nechtějí o nemoci mluvit. Mají strach, záchvaty vypadají opravdu strašlivě, ale můj otec nalezl po ztrátě Briana hodně podpory a útěchy v podpůrných skupinách. Chtěli jsme pomoc poslat dál," řekl Loren Zitomersky magazínu Competitor. Od svých dvanácti let pomáhal s otcem získávat finanční podporu pro lidi s epilepsií. Svůj první projekt rozjeli před 21 lety. Tenkrát se vydali na kolech mezi San Franciscem a Los Angeles (asi 800 kilometrů). Za celou dobu se jim podařilo v rámci fundraisingu získat 275 000 dolarů, což je v přepočtu téměř šest milionů korun.

Zitomersky se loni kvalifikoval na Boston Marathon, když zaběhl kvalifikační závod jen on 14 vteřin přes tři hodiny. Sám sobě slíbil, že když se mu to podaří, naplánuje něco opravdu velkého na podporu lidí s epilepsií. Tím jeho dalším projektem má být světový rekord na maratónské distanci. Ne že by chtěl úplně konkurovat běžcům z Keni nebo Etiopie. Čas, který musí překonat, činí „jen" 3:43:39, jehož držitelem je od roku 2004 Číňan Xu Zhenjun. Celý maratón chce totiž uběhnout pozadu.

Běh jako takový vyžaduje pevné kolenní klouby a zadní stehna, běhání pozadu je náročné především na lýtka a přední stehna. Běh pozadu zatěžuje jiné svaly a je tak vlastně samostatnou disciplínou, jiným sportem než klasický běh. Zpočátku si Zitomersky stěžoval na bolesti za krkem, když pohledem přes rameno kontroloval trať před sebou. V tréninku pozadu naběhal přes 450 mil, má za sebou dva desetikilometrové závody a 20 mil pozadu z celkových 26 na maratónu v Los Angeles.

Na závody v Bostonu s sebou vezme přítele, který jej bude doprovázet a bude mu nahrazovat oči, aby si Loren nevykroutil krk. „Je to velká zábava. Jsem otočený opačně než všichni ostatní, a tak stovkám lidí vidím přímo do tváře," říká extrémista. „Dostal jsem obrovský příval podpory a pozitivních vzkazů a e-mailů od mnoha lidí. Cítím se, jako by Brian skrze ně žil dál. Dělám to na památku svého bratra a také pro všechny ty lidi, které jsem potkal. To mi dodává sílu," uzavírá běžec.

Reklama

Související témata:
Záchvat