Hlavní obsah

Adventní kalendář aneb jak se z Vánoc nezbláznit (2.)

Praha

Přinášíme pokračování našeho běžecko-adventního kalendáře. Záměrně neuvádíme, kolik kilometrů uběhnout, jak rychle, ani v jakých sériích posilovat – máte to každý jinak a od toho jsou tréninkové plány. V našem adventním kalendáři naleznete spíše inspiraci k tomu, jak skloubit běh s dalšími vánočními záležitostmi a nalézt si čas pro rodinku.

Foto: Profimedia.cz

Není lepší to jít rozběhat?

Článek

13.12. Lucie noci upije! Konečně příslib dobrých zpráv pro ty, co se netrpělivě těší na to, až se přestanou zkracovat dny. Nicméně dne nepřidá, a tak se bez reflexních pásků, vest a čelovek ještě nějakou chvíli neobejdeme. Pečete-li cukroví a uždibujete kousky, nezapomeňte to také vyběhat. (Ten pravý nápor, kdy to bude chtít silnou vůli a hodně kilometrů, přijde ale ještě později...)

14.12. Týden se přehoupl do druhé půlky a do rozsvícení stromku zbývá deset dní. Nejvyšší čas na rekapitulaci všech dárků, abychom na nikoho nezapomněli. Přichází fáze dolaďování drobností. Jen ale pozor, abyste na těch „drobnostech" nenechali ještě pár tisíc navíc. Já, která nevedu ani diář a na většinu věcí mi stačí hlava a pár papírků na ledničce, jsem si nikdy nemyslela, že bych si musela vánoční dárky a seznam obdarovaných psát a fajfkovat, co mám už zabaleno (a hlavně kde.) Až se mi také párkrát stalo, že jsem již nasyslené dárky nenašla, pořídila nějakou nouzovku, a jak se pak hodily příští rok! Nejvyšší čas udělat si v tom pořádek. Dnes si dejte klidný běh na pohodu, při němž můžete tímto směrem popřemýšlet...

15.12. V pátek si po běhu opět zaposilujte, střídavě na nohy, ruce, trup – takový malý kruháček, a pořádně se protáhněte. Pokud máte před sebou nazítří závod, nechte posilování na jindy, a jen se trochu proklusněte. Vím, pohledy se už příliš nenosí, ale zkuste udělat někomu takovou romantickou retro radost, zahřeje vás to u nejednoho srdíčka.

16.12. Je tady opět sobota a s ní buďto závod, nebo nějaký ten dlouhý běh. Užijte si jej – lépe se vám bude dařit na poli domácím. Již bylo řečeno – nepřehánějte to, může to být i nebezpečné. Nejedna rehabka či ortoped vám mohou vyprávět příběhy lidí, kteří si debordelizací domácnosti ublížili. Jako například babička (ne moje) – která si zlomila krček stehenní kosti poté, co chtěla utřít prach na hodinách. Proveďte běžnou údržbu domácnosti, ne více – Ježíšek se narodil v chlívě, ne?!

17.12. Zapalujeme třetí adventní svíčku. Ten advent je letos nějaký kratší. Najděte si společnou chvilku s blízkými a zazpívejte si koledy. Zkuste se proběhnout trochu netradičně, aby to nebyl takový stereotyp: Domluvte se s přáteli, popojeďte si na čtyřech kolech do jiné lokality (ne daleko, ale kam běžně nedoběhnete, nebo si alespoň na svém obvyklém okruhu zařaďte na konci několik rovinek). Chcete-li, nebo máte-li pocit, že se to bez vás neobejde, můžete zase doma něco zvelebit.

18.12. Poslední dárky se scházejí, stromeček už čeká, až jej vybalíte a nejspíš promýšlíte nákupy do vánoční kuchyně. Ušetřete si běhání po obchodech a nechte si dovézt až do domu bedýnku od farmáře nebo něco z rozvozové služby velkých řetězců. Zaběhejte si mezi zasněženými stromy, ne mezi nervózními lidmi. Nepřipusťte, abyste byli jednou z těch vynervovaných zoufalkyň, splyňte raději s přírodou.

19.12.Vánoční besídky, koncerty, tanečky...v tuto chvíli máte nejspíše většinu za sebou. Také děti se ve škole už mnoho neučí a těší se na prázdniny. Máte-li čas a chuť, vyrazte si jednou zaběhat s nimi – možná si až tak nezatrénujete, nebo jim naopak nebudete stačit. Kdybyste ale byli jako spoluběžci absolutně nekompatibilní, můžete se spolu aspoň pořádně protáhnout.

20.12. Patříte-li ke kaskadérům, kteří ještě doma nemají ani jeden dárek, moc vám nezávidím. To jsem si tak jednou brigádničila v Makru u parfémů: Ani 23.12. nebyla nouze o davy zoufalců, kteří brali útokem nejen regály, ale i voňavky u mne na stolku. „Dejte mi čtyři", popadl chlap čtyři stejné kousky, pro manželku, pro dceru, sestru a snad i milenku. No nevím, nejen o parfémech bych asi chvíli přemýšlela, co komu sedne. Dnes je na to ještě relativně trochu času, den před Vánocemi už ne. Není nad to mít touto dobou již zabaleno. To pak i ten běh lépe chutná...nechcete si to letos taky zkusit?

21.12. Objevují se kádě s kapry a nejspíš už máte doma kvalitní salátové brambory a vyrážíte pro další propriety. Na běhání a vše kolem máte dnes asi času nejméně – je nejkratší den. Zítra už se bude konečně zase prodlužovat. Ani náš kalendář vám nepomohl a vy s jazykem na vestě stále máte pocit, že jste na útěku? Tak pozor: Vánoce byly, jsou a budou. Máte pocit, že snad třeba ty loňské (předloňské či před deseti lety) jste nějak pohnojili tím, že byste něco nezvládli? A že by tím někdo snad utrpěl? Tak se hoďte do klidu a nohy na stůl, nic vám neuteče. Dříve byli lidi rádi za jablíčka a oříšky, žádné drahé dary, žádná hysterie, jen radost a klid. Mimochodem na škále stresu (kdy je smrt partnera za 100 bodů, rozvod za 73, svatba za 50, změna školy či stěhování za 20...) zaujímají Vánoce 12 bodů. Škála stresu (Holmes, Rahe) představuje životní události, které vás potkaly za poslední rok, a jejich váha se sčítá. Když posbíráte 300 bodů, máte zaděláno na problém. Tak proč se nechat rozhodit zrovna těmi svátky klidu?

22.12. Pátek - padla! Vyrazte si pro své kilometry, pracovní problémy nechte daleko za dveřmi a věnujte se rodině, jejíž členy můžete rovněž delegovat na poslední doladění vánoční atmosféry. Už nevím, v jaké knížce (nějaká klasika?) jsem kdysi četla o „vánoční náladě". To byla taková ta mrzutá, nestíhací, otrávená jako malajský šíp... a proč vlastně? Vánoce za to zas tak nemohou – udělejte si hřejivou atmosféru, povídejte si o Vánocích (nemusíte být zrovna věřící), zpívejte koledy, vyrazte na koncert, svařák, Staromák, do Stromovky, kamkoliv...berte si z Vánoc jen a jen to pozitivní.

23.12. Zbývá vlastně již jen kapr a salát – vychází to na sobotu, a tak máte čas a klid, s příslibem toho, že do práce jdete až ve středu. Navštivte své již odpočívající předky, nebo si na ně aspoň vzpomeňte. A dál? Užijte si volna, nasávejte vůni františků i kondičku z dalších kilometrů. Pokud jste na to dosud kašlali, protáhněte se a zaposilujte, v dalších dnech na to nejspíše nebude čas ani myšlenky. Jděte spát raději dříve, zítra bude dlouhý den...

24.12. A je to tady!!! Pokud jste se v minulých dnech alespoň trochu inspirovali (nebo dostáli svým minulým předsevzetím, že se z toho letos nezblázníte), určitě si tento den užijete. Můžete si dopřát i svůj vánoční běh – přidat se k těm tradičním, anebo po vlastní ose... A nám nezbývá než popřát: Šťastné a veselé!!!

Reklama