Hlavní obsah

Alkohol nejspíš vede lidi ke sportu. Stejně jim ale neprospívá

Tohle je hodně smutná zpráva pro všechny milovníky piva, vína nebo něčeho ostřejšího. A určitě to bude zdrcující zpráva pro všechny členy jistého britského klubu s nápisem „Drinking club with a running problem“ na tílcích. Britský lékařský časopis Lancet nedávno zveřejnil zprávu, že bezpečná hranice pro konzumaci alkoholu prostě neexistuje. Jinými slovy: Zdravé je jen vůbec nepít. Jak je to možné?

Foto: Profimedia.cz

Pít, či nepít? jako by se ptal i běžec Usain Bolt. (ilustrační foto)

Článek

Novinky ze světa konzumace alkoholu jsou pro mnohé přímo decimující. Není žádnou novinkou, že přehnané holdování alkoholickým nápojům lidskému zdraví ani psychice neprospívá. Ale že by škodil v jakémkoli množství?! Zvláště Británii tyto závěry výzkumníků netěší. Zcela stejně, alespoň si to troufáme odhadnout, na tom bude i Česká republika. V Británii, ale i jinde ve světě jsou oblíbené nejrůznější vinařské běhy, pivní míle, pivní stany v zázemí závodů, pozávodní vysedávání na zahrádkách restaurací nebo přímo hospodské tahy na oslavu dosažených úspěchů.

Vědecké studie ukazují dvě zajímavé věci: Běžci obecně pijí více alkoholu než lidé, kteří neběhají. Lidé nebránící se alkoholu jsou fyzicky, sportovně aktivnější než lidé, kteří nepijí. Otázkou samozřejmě zůstává, zda příčinná souvislost probíhá směrem od vyšší konzumace alkoholu k větší fyzické aktivitě, nebo naopak větší fyzická aktivita vede k vyšší spotřebě alkoholických nápojů. Podle vědců je oboje špatně a člověk, který chce zůstat zdravý, by se měl alkoholu vystříhat.

Česká republika je v tomto ohledu zajímavým fenoménem. Podle statistik Světové zdravotnické organizace WHO patří dlouhodobě k zemím světa s největší spotřebou alkoholu na hlavu na světě. To je určitě špatná zpráva. Pokud je ovšem výzkum Britů správný, co nevidět bychom se v důsledku toho měli dočkat chvíle, kdy budeme mít i světově největší zastoupení sportovců v populaci.

Pojďme se ale vrátit k faktům. Kritici studie namítají, že umírněné pití má i pozitivní zdravotní důsledky. Například víno se ukázalo jako dobrý bojovník proti srdečním chorobám a cukrovce druhého typu. Skeptici oponují, že to je sice pravda, ale navíc také podporuje různá zhoubná onemocnění. Další studie z roku 2016 ukazuje, že alkohol je hlavním rizikovým faktorem na úrovni celosvětové úmrtnosti lidí ve věku 15-49 let. Zahrnuta jsou všechna onemocnění a nehody způsobené primárně požitím alkoholu.

Alkohol speciálně pro běžce obnáší snížení výkonnosti, dehydrataci, zpomalení regenerace, narušení přirozených spánkových vzorců a snížení imunity. Pro jakou cestu se rozhodnete? Budete pít a doufat, že z vás bude lepší sportovec, nebo raději budete sportovat tak moc, až vás pohyb uvrhne do náruče alkoholu?

Jaké řešení této zapeklité situace preferujete vy osobně?
Sportovat, dokud to půjde.
54,4 %
Pít, dokud to půjde.
28,5 %
Abstinovat, dokud to půjde.
7,5 %
Přemýšlet o tom, dokud to půjde.
9,6 %
Celkem hlasovalo 1214 čtenářů.

Reklama