Hlavní obsah

Armáda ho vycvičila, stále bojuje s ostatními. Prostě to miluje

Na věku až tak nezáleží, silní můžete být ve dvaceti, ale také o mnoho let později. Důkazem je například Američan Eric Snyder, který si zaběhl o víkendu duatlon. Před třiceti lety se rozhodl, že přestane kouřit. Poté hledal způsob, který by mu zabránil přibírat na váze. Jako tisíce dalších sáhl po nejjednodušším a účinném směru - začal běhat. A tento sport se ho drží dodnes, a to mu je jedenasedmdesát let!

Foto: timesleader.com

Eric Snyder byl na trati téměř dvě a půl hodiny. Cíle se ale dočkal, bojoval.

Článek

Náležitosti závodu - 3,1 mil běhu, 16 mil na kole, poté opět 3,1 mil běhu. To si Snyder prubnul ve Wilkes-Barre, v Pensylvánii. „Jsem trochu unavený, včera jsem si zaběhnul desítku," přiznal po závodu pro server timesleader.com, když pil vodu a popadal dech.

Tento muž i přes svůj věk zvládá třicet až čtyřicet závodů ročně. Trénuje každý den, když běhá se svým psem tři míle v lese. Má to, co mnozí mladší nemají. Tím je morálka. Pravděpodobně pozůstatek z armádních let. Snyder strávil 28 let v US Air Force, předtím ještě třináct let učil na Floridě. Kázeň ho provází celý život.

„Vždycky jsem měl obavy o své zdraví, mám za sebou tři bitvy s rakovinou," přiznal nestárnoucí sportovec, který svoji kategorii nedělního závodu opanoval. „V mém věku tady asi taky nikdo nebyl," zlehčoval svůj výkon, který měřil dvakrát pět kilometrů běhu a necelých 26 kilometrů na kole.

Sundal číslo, nasedl na motorku a odjel

„Miluju běhání a můj pes ještě více. Někdy se cítím trochu provinile pro svoji vášeň," přiznal muž, který má občas pocit viny, že ve svém věku nedělá něco trochu více užitečného. „Jenže mě běh opravdu baví, udržuje mě v kondici. Jak jsem řekl, když jsem přestal kouřit, nechtěl jsem přibrat na váze."

Většina účastníků byla dávno v cíli, on stále bojoval na trati. S tímto si ale Snyder nedělal starosti, on si na své překročení cílové čáry počkal. „Věděl jsem, že dokončím."

Miluje běhání, jezdí na kole. Připadá v úvahu plavání, pak by tu byl triatlon. Ne. Jednoznačné ne. Tři operace ramena ho nepustí do vody a plavat. Proto zůstane u svého běhu. V hlavě už má další závod. V neděli byl ale trochu unavený. Sundal startovní číslo 83, napil se vody, sedl na motorku a vyrazil domů. „Uvidíme se příště." A zmizel v dáli. Zítra zase poběží, tak jako už více než čtyřicet let. V neděli byl přitom na trati 2 hodiny a 29 minut.

Reklama

Související témata: