Hlavní obsah

Běhání se ukázalo jako ještě zdravější, než vědci předpokládali

Aktualizováno

Celé kouzlo tohoto zjištění tkví v morku kostí, doslova. Někteří vědci zpochybňovali přínosy běhu za určitých okolností ‒ například při obezitě ‒ pro lidskou páteř. Australští vědci nyní odhalili, že páteř běžců, respektive morek jejich obratlů stárne mnohem pomaleji. A to má dalekosáhlé pozitivní důsledky pro lidské zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Běh kromě jiného omladí i vaši páteř.

Článek

O přínosech běhání pro lidské zdraví už bylo napsáno a vyřčeno mnoho. Běh přispívá k získání silnějšího srdce a plic, zdravějších a silnějších cév, větší hustoty kostí, lepšího mentálního zdraví, lepší imunity, nebo dokonce lepšího zraku. Australská univerzita Deakin University ve Victorii nyní přišla na to, že běhání výrazným způsobem ovlivňuje složení kostního morku v našich obratlích.

Když se narodíme, většina morku našich kostí slouží k produkci červených krvinek. Postupným stárnutím se tato tkáň nevratně mění na tukovou. Příliš rychlá přeměna může negativně ovlivňovat buněčný metabolismus kostí a složení krve, oslabovat kosti pánve, obratlů, stehen a kyčlí a negativně přispívat ke vzniku osteoporózy nebo diabetu. Čím větší podíl tukové tkáně, tím méně místa zbývá na buňky schopné produkovat červené krvinky. To samozřejmě ovlivňuje procesy v celém těle.

Ve vzorku o 100 lidech, z nichž polovinu tvořily ženy, se ve stejném poměru nalézali běžci s celkovou týdenní kilometráží 20-40 kilometrů, běžci s minimální kilometráží 50 kilometrů týdně, dále cyklisté se 150 kilometry týdně a sportovně neaktivní lidé se sedavým zaměstnáním. Všichni s průměrným věkem 30 let. Překvapivým zjištěním bylo, že běžci obou skupin vykazovali nejmenší stupeň přeměny krvetvorných buněk dřeně na buňky tukové. Nejaktivnější skupina běžců vykazovala v průměru hodnoty odpovídající lidem o celých osm let mladším. Naproti tomu cyklisté s vysokým stupněm zátěže vykazovali stejné hodnoty jako neaktivní sedavá populace.

Jednoduchá matematika říká, že v průměru každých šest kilometrů navíc, které pravidelně běháte, vám „omladí" morek v kostech páteře o jeden rok! Další důvod navíc, proč se do běhání pořádně opřít, co říkáte?

Reklama