Hlavní obsah

Bez rukou i nohou dal na skateboardu maratón ve Skalistých horách

Praha

Šok? Ano. Taková reakce vás okamžitě přepadne, když si představíte, že chtěl tento muž běžet maratón. Chris Koch se narodil totiž bez rukou a nohou. Přesto se v neděli dostavil na start závodu v Calgary, svoji premiéru na 42 195 metrů dlouhé trati. Jak ji absolvoval? Seděl na skateboardu. Celkový jeho čas byl po protnutí cíle 4:23:12.

Maratónec bez rukou, nohou

 
Článek

Pro někoho může jít o sci-fi, ale sedmatřicetiletý Koch se cítí jako každý druhý běžec, necítí se odlišný. I když možná v něčem ano, zvládne patrně více kilometrů než většina hobíků. Týdně 120 kilometrů, k tomu cvičí.

Právě díky těmto masivním tréninkům si troufl na maratón jako každý jiný běžec. Nešlo o jeho běžeckou premiéru, má za sebou tratě na pět, deset kilometrů i půlmaratón. V Calgary se v neděli rozhodl pro královskou disciplínu. Posadil se na úpatí kanadských Skalistých hor, kde jsou kopce a nepředvídatelné počasí.

„Zdolat kopec je vždy náročné. Mám nohu na pravém boku, kterou používám k odrážení dopředu. Když jsou sjezdy, zpomalím, a dám nohu na zadní kolo na brzdu," vysvětlil svůj pohyb pro server runnersworld.com.

Na Valentýna měl smůlu

Vzhledem k tomu, že nemá končetiny, může používat skateboard. Ten a další invalidní vozíky, kola na ruční pohon, jsou při některých akcích povolena. Koch si chtěl prožít maratón už loni v únoru v Los Angeles, ale tam mu byl odepřen start s odůvodněním, že jeho prkno představuje bezpečností riziko. „Měl jsem v plánu prožít maratón společně s přítelkyní Ally, vybrali jsme si Los Angeles, protože to bylo na Valentýna, také šlo o naše první výročí," vzpomínal nevšední maratónský běžec.

V Calgary už se mohl postavit na trať, sama ho kontaktovala Kirsten Flemingová, ředitelka závodu a pozvala ho na akci. „Za normálních okolností samozřejmě nedovolujeme skateboard, ale jsme menší závod, jsme pružnější. S Chrisem jsme se setkali a viděli, že je schopen dokončit závod, proto jsme udělali výjimku," vysvětlila svůj postoj Flemingová.

„Řekl jsem Kirsten, že bych měl jednu podmínku: chci se účastnit celého maratónu" řekl Koch, který svoji účastí také přispěl k vybrání financí pro děti a bezdomovce.

Pro bezpečnost měl Koch na sobě svítivě žluté triko, na zadní části skateboardu vlajku a před ním vše jistil cyklista. „Lidé jsou rádi, když vidí Chrise na trati. Jeho radost ze života je nakažlivá, navíc jeho tempo je dost rychlé, takže bude přímo uprostřed smečky běžců," řekla ještě před závodem ředitelka akce. „Mým cílem je čas mezi čtyřmi a půl a pěti hodinami. Pokud bych zlomil 4:30, bylo by to velký," usmál se Koch pár hodin před startem.

Jeho výsledný čas byl nakonec 04:23:12, takže to bylo velké. "Byl to úžasný den. Dodatečně děkuji přátelům a rodině, která na mě podporovala. A konečně, obrovský dík všem, kteří za mnou vždy stáli ve všem, co jsem udělal. Jste všichni neuvěřitelní," napsal šťastný Koch na svém facebookovém profilu.

Reklama

Související témata: