Hlavní obsah

Bezmasé karbanátky plné chuti a bílkovin

Klára Antonova FischleinováSport.cz

Luštěniny jsou stereotypně spjaté s nadýmáním. Ačkoliv jsou na něj někteří lidé u luštěnin skutečně háklivější, obvykle je na vině nesprávný způsob přípravy. Vzhledem k tomu, že by luštěniny měly být v rozumné míře součástí našeho každodenního jídelníčku, je na čase se je naučit správně připravovat a přijít jim na chuť. Doslova.

Foto: archiv autorky

Luštěninový karbanátek, ve kterém vám maso určitě chybět nebude.

Článek

Fakt, že konzumace masa každý den, natož několikrát denně, není zrovna tím nejzdravějším způsobem stravování, vědci a výživoví specialisté opakovaně potvrdili. Zároveň je ale pravdou, že bílkoviny jsou pro náš organismus velice důležité. Navíc si je naše tělo neumí ukládat do zásoby „na horší časy", takže potřebuje jejich pravidelný přísun.

Kompletní bílkovinu, kterou lidské tělo potřebuje, lze sestavit i z kombinace luštěniny a obiloviny v jednom pokrmu. Ale pozor, neplatí zde, že čím více, tím lépe. Pro dospělého člověka jsou adekvátním množstvím luštěnin v jednom pokrmu zhruba tři lžíce. Jakmile totiž přijímáme dlouhodobě nadbytečné množství bílkovin, zatěžujeme ledviny a ať už jsou ony bílkoviny ze sebezdravějšího zdroje, našemu tělu ubližují. Odstrašujícím příkladem může být klasika v podobě čočky s párkem a vejcem, kde se to bílkovinami jen hemží. Takto by tedy typický oběd vypadat neměl.

Máčení je základ

Teď už ale ke správné přípravě luštěnin, která minimalizuje riziko nadýmání. Luštěniny namočíme do vody vždy minimálně na 6 hodin, ale klidně i na delší dobu – třeba přes noc. Následně vodu slijeme, vyměníme za novou a teprve pak přivedeme k varu. Jakmile se luštěnina začne vařit, vodu opět slijeme a přivedeme k varu v čisté vodě. Tento proces můžeme klidně ještě jednou zopakovat.

Luštěniny během vaření nesolíme, sůl používáme při přípravě zbytku pokrmu, do kterého luštěninu chystáme. Stravitelnosti napomohou také bylinky jako třeba majoránka nebo bazalka, které lze do vody s luštěninou přidat.

Pokud vám luštěniny dělají velké problémy, nejspíš jste citliví na purinové látky. Správná příprava jejich množství minimalizuje. Pokud se jim ale chcete vyhnout úplně, vyzkoušejte fazole adzuki, které je neobsahují a jsou také vhodnou luštěninovou variantou pro malé děti.

Je libo zdravý karbanátek?

Fazolky nebo třeba cizrna se skvěle hodí jako jedna z přísad do salátů, například v kombinaci s obilnými klíčky. Nebo vám možná zachutná krémová hrachová polévka zahuštěná ječnými kroupami. Variant a kombinací luštěniny s obilovinou je zkrátka bezpočet.

Omezený přísun masa obvykle hůře přijímají muži. Právě pro ně jsou skvělou alternativou ke karbanátkům z mletého masa ty luštěninové.

Na 2 porce chutných fazolových karbanátků, ve kterých vám maso chybět rozhodně nebude, potřebujete:
2 hrnky fazolí (uvařených)
½ hrnku quinoy
1 lžíce sezamových semínek
2 lžíce sezamového oleje
1 nastrouhanou mrkev
1 větší stroužek česneku
2 menší červené cibule (nakrájené na kostičky a orestované)
½ hrnku rajčatového protlaku
2 lžíce tamari sojové omáčky
1,5 hrnku kukuřičné strouhanky

Vše postupně smíchejte, strouhanku přidejte až na konec. Vytvarujte menší karbanátky a rozložte na pečící papír. V předehřáté troubě pečte na 200 stupňů zhruba 10 minut z každé strany – dokřupava.

Reklama